Tien extra agenten nodig voor psychiatrisch centrum

Op 25 april 2019, over deze onderwerpen: Politie, Sociale zaken, Veiligheid, Wonen

Het Nieuwsblad

Er zijn tien voltijdse agenten nodig om het toekomstig forensisch psychiatrisch centrum, dat op de oude Gates-site in Erembodegem moet komen, te bewaken. “We willen dit liefst volledig gefinancierd zien door de federale overheid”, zegt de burgemeester.

Het topic tijdens de gemeenteraad maandagavond was de komst van de instelling voor geïnterneerden aan de Dokter Carlierlaan in Erembodegem. Uit een toelichting van schepen Sarah Smeyers (N-VA) bleek dat het om 120 mannen gaat die nu in de gevangenis van Merksplas verblijven. “Omwille van hun mentale conditie hebben ze intensieve begeleiding nodig die ze niet in de gevangenis kunnen krijgen. Het zal een long stay instelling worden waar ze normaal de rest van hun leven blijven. Ze komen daar niet buiten, ook niet voor een weekend vrijaf.”

Ann Van de Steen (LijstA) eiste een buurtvergadering voor de verkiezingen en Els Van Puyvelde (VB) vroeg of de omgeving wel veilig blijft. “Het gaat om mannen die niet strafrechtelijk schuldig zijn, maar daarom zijn ze niet maatschappelijk ongevaarlijk. We gaan ons bijstandsteam hierop oriënteren en eventueel bijkomend uitrusten”, zei burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). “Vanuit de politie zullen tien fulltime equivalenten gerekruteerd worden: twee hoofd- en acht gewone inspecteurs. Aan lonen kost dit 786.669 euro per jaar en de werkingskosten bedragen 86.954 euro, hetgeen we minstens gedeeltelijk en liefst volledig gefinancierd willen zien door de federale overheid.”

Sociale gemeente

“Dit is veel beter dan een gevangenis”, zei D'Haese nog. “Erembodegem wordt niet alleen de beste zakengemeente, maar ook de meest sociale gemeente.”

Ook Silke Van Vaerenbergh (CD&V) vroeg of er een bewonersvergadering kan worden belegd. Volgens Smeyers zal dat pas “in het voorjaar van 2020 zijn, wanneer de overheid een expert-consultant heeft aangeduid”. Anders zullen er meer vragen zijn dan antwoorden, klinkt het.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is