Mobiele camera's betrappen 21 sluikstorters op half jaar tijd

Op 28 november 2018, over deze onderwerpen: GAS-reglement, Sluikstorten en zwerfvuil

Het Laatste Nieuws/Denderstreek,

Op een half jaar tijd hebben de mobiele camera's van de stad Aalst 21 sluikstorters kunnen betrappen. Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) zegt dat de camera's een effectief instrument zijn om de overlast van sluikstorten aan te pakken en de leefbaarheid te verhogen. Toch is sluikstorten een terugkerend fenomeen.

Een half jaar nadat de vast verplaatsbare camera's voor de eerste maal werden ingezet, zijn er al 21 processen-verbaal voor sluikstorten uitgeschreven. Dat antwoord kreeg gemeenteraadslid Caroline De Meerleer (N-VA) op haar schriftelijke vraag aanburgemeester Christoph D'Haese (N-VA). Door middel van beeldenanalyse zijn er zeven GAS-inbreuken en veertien gerechtelijke inbreuken vastgesteld. "De vast verplaatsbare camera's zijn een effectief instrument om overlastfenomenen adequaat aan te pakken", aldus De Meerleer. "Zwerfvuil, sluikstorten en hondenpoep zorgen voor de nodige frustraties in vele buurten.

Door het inzetten van deze camera's verhoogt de pakkans van de overtreders, wat bijgevolg de leefbaarheid in onze stad bevordert."

5.760 uur

Begin september werden de vijf camera's, waarvan de aankoop op de gemeenteraad van februari werd goedgekeurd, 5.760 uur ingezet. Zestig procent van de tijd kwamen de vast verplaatsbare camera's in actie omwille van overlastfenomenen. Naast sluikstorten werden bijvoorbeeld ook vaststellingen inzake hondenpoep gedaan. 22 procent van het totaal aantal uren vervulden ze een functie in kader van de werking van de lokale recherche dienst en in 18 procent van de gevallen werden ze opgesteld voor het bewaken van de openbare orde. Tot op heden gebruikte de politie de camera's hoofdzakelijk in Aalst zelf. "Het handhavingsbeleid werpt duidelijk zijn vruchten af en verdient in de toekomst zeker uitbreiding", aldus nog Caroline De Meerleer.

(RLA)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is