U bent hier
Grote Markt heel even 'overnachtingskamp'
Het Nieuwsblad/Regionaal: Dender,
“Van de vijftig vluchtelingen die we begeleiden in Aalst, wonen er veertig in slechte omstandigheden”, klaagt het bij het buddynetwerk voor vluchtelingen in Aalst aan. Met een actie op de Grote Markt riepen ze zaterdag het stadsbestuur op de problematiek serieus te nemen.
De slaapzakken uitgerold op de Grote Markt stonden zaterdagavond symbool voor de harde omstandigheden waarin heel wat vluchtelingen wonen als ze inAalst terechtkomen. “Ik ben vijf jaar hier”, vertelt Sandy Abdulahad (29), die met haar gezin uit Syrië vluchtte. “Een kapot dak en veel problemen met water, dat is niet goed voor de kinderen. Gelukkig waren er mensen die ons geholpen hebben.”
Nood aan betaalbare woningen
Het Vluchtelingenplatform regio Dender had de actie georganiseerd. “Vluchtelingen stuiten te vaak op vooroordelen en een gesloten deur als ze op zoek zijn naar een huurwoning”, zegt voorzitter José Gavilán. “Er is bovendien een algemene nood aan meer betaalbare en kwaliteitsvolle woningen in Aalst.”
De 23-jarige Michiel Van Opdenbosch, die vluchtelingen begeleidt bij het buddynetwerk voor vluchtelingen in Aalst, kan er cijfers op kleven. “Wij begeleiden een vijftigtal vluchtelingen waarvan er veertig in slechte omstandigheden leven”, zegt hij. “Ze wonen vaak in krotten, met schimmel-, vocht- en andere problemen. We zoeken verhuurders die willen verhuren aan vluchtelingen, en buddies om vluchtelingen mee te ondersteunen. Tot slot doen we een oproep aan politici: een paar weken nadat we samen met Mensen voor Mensen vzw een 'Woonnota' uitbrachten, vragen we nogmaals om de problematiek serieus te nemen en een beleid uit te bouwen dat hier iets aan verandert.”
Schepen van Wonen, Sarah Smeyers (N-VA) vindt dat de stad voldoende doet. “We nemen onze verantwoordelijkheid: vluchtelingen in asielprocedure worden opgevangen door de lokale overheid of in asielcentra”, zegt Smeyers. “Als ze erkend zijn, kunnen ze nog tot twee maanden in de lokale opvanginitiatieven blijven. Dat is zo geregeld, net om hen te helpen in hun zoektocht naar een eigen huurwoning. Voor het overige gelden voor hen dezelfde voorwaarden als voor de andere Aalstenaars. Wat zou de stad nog meer kunnen doen?”
Het dekenaat Aalst is in elk geval van plan om een gezin van vluchtelingen op te vangen. “Ik ben daar zeer blij om”, sprak deken Marc Verwaeren. “Want dan is het niet alleen preken dat we doen, het is ook de daden bij onze woorden voegen.”
Leen De Smedt ■