Gendarmerie wordt buurtrestaurant, markthal en kinderdagverblijf

Op 5 december 2018, over deze onderwerpen: OCMW, Sociale zaken, Werkgelegenheid

Het Laatste Nieuws/Denderstreek,

De Gendarmerie in Denderstraat, eigendom van OCMW en de stad wordt een moderne sociale ontmoetingsplaats in het centrum van de stad. Gisterenavond werden de eerste toekomstbeelden getoond aan de buurtbewoners.

"De Gendarmerie zet in op talentontwikkeling en wil een sociale mix bereiken. Daarnaast moet de site uitgroeien tot een groene ontmoetingsplek voor de buurt", zegt OCMW-voorzitter Sarah Smeyers (N-VA). "We willen in De Gendarmerie organisaties samenbrengen die op een vernieuwende manier sociale en maatschappelijke uitdagingen aanpakken. De Gendarmerie zal haar rol nog veel meer kunnen waarmaken na een grondige renovatie. En de bouwplannen daarvoor zijn nu concreet", zegt ze. Waar nu de garages staan, komt een nieuw buurtrestaurant. "Zo kan elke Aalstenaar genieten van dezelfde restaurantervaring, aangepast aan zijn of haar financiële situatie. Om volop aan talentontwikkeling te doen, zullen er ook twee horeca-opleidingen gekoppeld worden aan de uitbating", zegt de stad.

De loods wordt grondig gerenoveerd. "Hier komt een multifunctionele markthal en de sociale kruidenier, die nu op Hertshage zit, krijgt er onderdak. Naast en op het dak van de loods komt een nieuwbouw voor een stedelijk kinderdagverblijf. Hier zal buurtgerichte kinderopvang voorzien worden met 36 plaatsen. De toegangsprijs wordt bepaald aan de hand van het inkomen.

Bij de opmaak van de plannen werd gekozen om zo veel mogelijk van de bestaande gebouwen te bewaren. "Nieuwe transparante volumes worden bovenop en tegen de bestaande garages en loods gebouwd. Zo blijft de sfeer van oude rijkswachtkazerne gerespecteerd.

De werken starten in december 2019 en zullen afgerond zijn in november 2021. Daarna wordt het kantoorgebouw van de rijkswacht aan de Denderstraat gerenoveerd, zodat het voldoet aan de hedendaagse normen. (RLA)

 

Markthal, restaurant, crèche en sociale kruidenier: Gendarmerie wordt dé trekpleister

Het Nieuwsblad/Regionaal: Dender,

Met een buurtrestaurant, een crèche, nog meer organisaties die werken rond talent en de sociale kruidenier wordt de oude rijkswachtkazerne De Gendarmerie over drie jaar dé nieuwe trekpleister in Aalst. In december 2019 starten de renovatiewerken.

In januari wordt de bouwaanvraag ingediend, in december 2020 moeten de markthal en het kinderdagverblijf klaar zijn, vanaf november 2021 kunnen we gaan eten in het nieuwe buurtrestaurant.

De stad en het OCMW deden dinsdagavond aan de buurtbewoners van de oude rijkswachtkazerne in de Denderstraat de plannen voor het gebouw uit de doeken. Het dient nu al deels als broedplaats voor talent met onder meer vzw Broeiklas, CVO Kisp, de Lokaalmarkt en Dans en Grietje in de lokalen.

In de loop van 2022 worden ook de oude kantoorgebouwen van de rijkswacht gerenoveerd. In totaal vraagt het project, aankoop van de site die gebeurde in 2016 incluis, een investering van zeven miljoen euro.

Daarvan wordt 725.000 euro bijgedragen door het Vlaams departement Armoedebestrijding van minister Liesbeth Homans (N-VA) en 2,7 miljoen euro aan resterende middelen uit het Stedenfonds. De rest betaalt de stad.

“We willen een nieuwe broedplaats voor talent ontwikkelen waar we mensen stimuleren om hun eigen talenten te ontplooien om zo drempels weg te werken en terug op eigen benen te staan”, vertelde projectcoördinator Thomas Verdoodt. “Daarnaast willen we ook een groene ontmoetingsplaats maken voor alle Aalstenaars.”

OCMW-voorzitter Sarah Smeyers (N-VA) benadrukte op haar beurt het belang van het creëren van een sociale mix. “Er zal een buurtrestaurant komen, dat zowel sociale als gewone tarieven zal aanbieden”, sprak ze.

“De sociale kruidenier verhuist naar hier en dan komt er ook een stedelijk kinderdagverblijf (de crèches De Pinnemuts en de Notendop zullen naar De Gendarmerie verhuizen, nvdr.), waar mensen aan de hand van hun inkomen zullen betalen.”

Wat gebeurt er met het andere sociaal restaurant, De Brug? “We gaan proberen om dat zoveel mogelijk hier op de site te centraliseren, maar het staat natuurlijk iedereen vrij om zelf nog een sociaal restaurant te openen”, aldus Smeyers.

Op het vlak van verkeersafwikkeling zal maximaal ingezet worden op fietsers en voetgangers. “Er komen geen parkeerplaatsen op de site”, aldus verkeersdeskundige Dirk Auwelaert. “Er komt wel een kiss-and-ridezone voor de kinderopvang. Leveringen gebeuren op de site zelf.”

Op termijn moet de nieuwe pendelparking aan het station het parkeerprobleem opvangen. De renovatiewerken kunnen op de site plaatsvinden, waardoor de Denderstraat niet moet worden ingepalmd.

Leen De Smedt ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is