GAS bestrijdt de kleine overlast

Op 27 februari 2016, over deze onderwerpen: GAS-reglement, Politie, Veiligheid

De Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) hebben in de eerste 3 maanden al flinke vruchten afgeworpen. Er werden 2380 verkeersinbreuken genoteerd, 47 bestuurlijke inbreuken en 6 gemengde daden. Het ging dan onder meer over wildplassen, sluikstorten, lawaaihinder en bedelen. “Dit soort ‘kleine’ overlast bleef vroeger vaak onbestraft, maar met de GAS hebben we nu een efficiënt instrument om ook hier iets aan te doen”, zegt burgemeester Christoph D’Haese.

Er was wat scepsis over de invoering van een GAS-reglement, maar uit de eerste analyse blijkt dat het zorgvuldig opgestelde systeem in Aalst naar behoren werkt. Onze burgemeester maakte op vraag van gemeenteraadslid David Coppens een eerste evaluatie op. “De GAS zijn geen melkkoe: het is niet de bedoeling om zoveel mogelijk geld op te halen”, merkt D’Haese op. “De GAS wil overlast gericht aanpakken. Daar kan een geldboete voor nodig zijn, maar de sanctionerend ambtenaar kan ook een ander aanbod uitwerken”.  

GAS-inbreuken worden in Aalst vastgesteld door de politie. Zo is een professionele aanpak gegarandeerd. De agenten kregen zelf een bijkomende opleiding. De burgemeester wil niet dat er GAS-boetes voor futiliteiten uitgeschreven worden. “In andere steden waren er soms absurde incidenten rond GAS, maar hier hebben we een nuchter reglement opgesteld zonder onnozele regeltjes. Alleen echte overlast, waar de Aalstenaars zich terecht aan ergeren, wordt bestraft”.

“De eerste cijfers zijn hoopgevend”, besluit de burgemeester. “Tegen het einde van dit jaar wil ik een nog vollediger beeld hebben”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is