U bent hier
Aalst stap dichter bij nieuw zwembad
Het Nieuwsblad/Regionaal: Dender,
Do. 25 Jan. 2018, Pagina 2
De gemeenteraad krijgt het ruimtelijk uitvoeringsplan Zwembadpark voorgeschoteld. Als er groen licht en een gunstig openbaar onderzoek volgen, kan er een nieuw zwembad worden opgetrokken.
De bestaande, dertig jaar oude zwemkom in de Zwembadlaan ligt daar eigenlijk al evenlang zonevreemd. Een renovatie van het complex kan alleen als binnen de huidige contouren wordt gewerkt.
Een nieuw zwembad kan op die plaats enkel worden gebouwd als de grond er wordt ingekleurd als zone voor recreatie. Dat moet gebeuren met een zogenaamd ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP, en dat is precies wat het stadsbestuur al een tijdje van plan is. In die zaak komt nu schot, want dinsdag wordt dat RUP voor het eerst in de gemeenteraad besproken.
Aangezien er een politieke consensus is over de behoefte aan nieuwe zweminfrastructuur, verwacht het stadsbestuur groen licht te krijgen voor dat plan.
Innoverende zet
“Het openbaar onderzoek kan dan half februari starten”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Verdoodt (N-VA). Vanaf dan kunnen buren eventuele bezwaren indienen tegen de plannen.
De schepen ziet de plannen voor het zwembad als “een nieuwe, innoverende zet in de ontwikkeling van de stad”.
In het hele plan wordt voldoende aandacht besteed aan groenaanleg rond het zwembad, zo bevestigt Verdoodt. “De combinatie van renovatie en nieuwbouw levert ons bovendien extra Vlaamse subsidies op.”
De renovatiepremie voor het oude zwembad bedraagt 653.000 euro. De deadline om die subsidie te kunnen gebruiken, is eind 2019.
Voor het nieuwe gedeelte van het zwembad kan Aalst rekenen op ruim 778.000 euro van de Vlaamse regering. Om dat bedrag te krijgen, moeten de werken wel voor 31 december 2020 gestart zijn.
Het nieuwe zwembad zal 1,7 miljoen euro per jaar kosten, gedurende dertig jaar. Het autonoom gemeentebedrijf Sport en de sportdienst tekenden daarvoor een ontwerpbestek uit voor kandidaat-zwembadbouwers.
Revaliderende patiënten
Dat bestek beschrijft een zwembad van vijftig meter lang, een bad van 25 bij 35 meter met
een beweegbaar ponton voor kleinere watersporten en zwemlessen, een recreatiebad met glijbanen, en een bad voor de kleinste zwemmers, voor revaliderende patiënten en zwangere vrouwen.
Het nieuwe zwembad zal ook een wellnessgedeelte bevatten, met onder meer een sauna, een bubbel- en stoombad.
Leen De Smedt ■
Ruimtelijk uitvoeringsplan Zwembad is klaar
Het Laatste Nieuws/Denderstreek,
Do. 25 Jan. 2018, Pagina 15
Het ruimtelijk uitvoeringsplan Zwembadpark is klaar om voorgelegd te worden aan de gemeenteraad van Aalst.
"Half februari kan dan ook het Openbaar Onderzoek starten. Er is al lang nood aan een modern stedelijk zwembad. Wat er nu staat is dertig jaar oud. Het hele project is ook een onderdeel van woonzorgwijk Mijlbeek. Er is ook aandacht voor groen", licht schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Verdoodt toe (N-VA). "Onze diensten konden dit deel al verder uitwerken omdat er geen extra druk komt op de nu al verzadigde kruispunten tijdens de spits. Maar op termijn moet alles ingepast worden in het deelmasterplan zorgwoonwijk Mijlbeek." Ook burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) ziet het dossier nu gunstig evolueren. "Het zwembad is niet meer van deze tijd, dus dat is inderdaad een dossier dat moest op gang worden getrokken. Na het sportcomplex Schotte is dit een extra troef voor onze inwoners, maar
ook die uit de hele regio Aalst. Er moeten nog enkele stappen worden gezet, maar dit RUP geeft de goede richting aan." Dat het dossier vanuit Aalst ook nationaal onder de aandacht wordt gebracht, bewijzen de subsidies die Vlaams minister van Sport Muyters (N-VA) toekende. "De combinatie van renovatie en nieuwbouw leveren extra subsidies op. Onze minister heeft een Globaal Sportinfrastructuurplan uitgewerkt waarbij elk jaar geïnvesteerd wordt in sportinfrastructuur volgens de effectieve noden op het terrein. Vroeger wisten gemeenten niet in welke soort infrastructuur Vlaanderen zou investeren, het waren eens Finse pistes, dan weer sportvloeren of zwembaden. Het gaat over een aanzienlijke subsidie van 778.652 euro", aldusCaroline Verdoodt. "Het RUP ontbrak, deze stap wordt nu gezet." (RLA)