U bent hier
Aalst laat niemand in de kou staan
Relatief weinig Aalstenaars hebben moeite om hun woonkosten te betalen. Onze cijfers zijn goed, in vergelijking met andere Vlaamse centrumsteden. Toch blijft elke Aalstenaar die zijn of haar huis dreigt kwijt te raken er één te veel voor OCMW-voorzitster Sarah Smeyers. “In Aalst doen we er alles aan om te voorkomen dat je uit je huis gezet wordt”.
Eerst het goede nieuws. In Aalst hebben minder huurders problemen om hun huurgeld te betalen. In onze stad hebben 8% van alle huurders weleens moeite om alle woonkosten op tijd te betalen. In vergelijkbare steden, zoals Mechelen (11%), Sint-Niklaas (11%) of Kortrijk (19%) ligt dat cijfer een pak hoger.
Het goede cijfer van Aalst komt niet uit de lucht vallen. Het OCMW van voorzitster Sarah Smeyers werkt hard om stadsgenoten met betalingsmoeilijkheden bij te staan. Als er bij een huurgeschil voor de rechtbank een beëindiging van het huurcontract gevraagd wordt, staat het OCMW al klaar om te helpen. Lang voor er sprake is van een uithuiszetting, biedt het OCMW alle nodige hulp aan. Wie echt grote betalingsproblemen heeft, kan van het OCMW een huurwaarborg krijgen, maar alleen als je ook een begeleidingsplan ondertekent. “We helpen, maar geven geen blanco cheques”, zegt Sarah.
Dan het minder goede nieuws. Ondanks alle inspanningen van het OCMW, worden er in sommige gevallen nog altijd mensen uit huis gezet. “Ook dan laten we de mensen niet in de steek”, zegt Sarah. Wie uit huis gezet is, wordt opgevangen door het CAW (Niemandsland). Gezinnen kunnen terecht in een speciale gezinskamer. Overdag kunnen deze mensen terecht in dienstencentrum 'De Maretak'. Sarah: “We laten niemand in de kou staan”.