Elk jaar 1,8 miljoen euro voor sociaal beleid, toch is er ongerustheid bij lokale sociale organisaties

Op 30 april 2019, over deze onderwerpen: OCMW, Sociale zaken

Het Laatste Nieuws uit Aalst

AALST De stad en OCMW van Aalst voorziet jaarlijks 1,8 miljoen euro voor een sociaal beleid, maar de nieuwe subsidieovereenkomst vanaf 2020 met de sociale organisaties veroorzaakt discussie. “We zullen de centen nog beter besteden”, zegt Sarah Smeyers (N-VA), OCMW-voorzitster. “Rampzalig”, zeggen sp.a en Groen.

“We voorzien vanaf 2020 nieuwe subsidies voor sociale organisaties die de stad helpen bij een aantal essentiële projecten. Voorbeelden van dergelijke acties zijn taalcoaching op de werkvloer, huistaakbegeleiding, nachtopvang van daklozen, tijdelijke huisvesting”, zegt Smeyers (N-VA). “We trekken daarvoor, zoals voorgaande jaren, 1,8 miljoen euro per jaar uit,” zegt de schepen van Sociale Zaken. “Opnieuw een krachtig en sociaal signaal naar de meest kwetsbare Aalstenaars. En we gaan de centen nog beter besteden dan anders.”

Ook nieuwe organisaties maken kans

In januari 2020 lopen de huidige subsidieovereenkomsten tussen Stad /OCMW Aalst en de lokale actoren af. Het stadsbestuur maakt van de gelegenheid gebruik om de verdeelsleutel voor het lokaal sociaal beleid te herzien. Dat werd zo ook bij het begin van de nieuwe legislatuur in het bestuursakkoord van de stad opgenomen. “Tot nu bekeek de stad welke organisaties er waren en werd de koek onder hen verdeeld. Dat gebeurde nogal versnipperd. In de toekomst gaan we uit van de programma’s die we willen realiseren en we zullen daarvoor – als er meerdere organisaties in aanmerking komen - de beste kandidaat kiezen”, zegt Smeyers. “We stelden na overleg met de bestaande partners één lijst op van alle ‘acties’ waarbij stad en OCMW ondersteuning van een vzw kunnen gebruiken. Heel binnenkort lanceren we een oproep waarop elke vzw zich kandidaat kan stellen,” legt schepen Smeyers uit.

Ze wil de behaalde resultaten ook jaarlijks evalueren. Een bijkomend voordeel is dat ook nieuwe organisaties kans maken om de stad mee te ondersteunen.

Ramp

Groen en sp.a spreken van een rampzalig beleid. “Het stadsbestuur zal met het nieuwe subsidiesysteem organisaties die broodnodig zijn voor onze stad hard raken. Er wordt enkel nog samengewerkt met sociale organisaties om slechts een aantal specifieke opdrachten en projecten uit te voeren. Dat is niet evident voor tal van organisaties”, zegt Fatma Yildiz (Groen).

“Sp.a Aalst wil dat de stad via verdere samenwerking met de lokale actoren meer investeert in de sociale sector. De noden zijn immers groot. Het stadsbestuur heeft echter de intentie om de welzijnsorganisaties in een selectieprocedure te laten dingen naar subsidies. Zo worden de welzijnsorganisaties concurrenten van mekaar, daar waar in het sociale middenveld samenwerking juist een noodzaak is”, zegt Huguette Van Medegael, gemeenteraadslid van sp.a. “De Aalsterse lokale actoren hebben via samenwerkingsovereenkomsten jaar na jaar expertise opgebouwd. Ze worden jaarlijks geëvalueerd in dialoog met de overheid over doelstellingen, resultaten en eventuele bijsturingen. Zo groeiden deze organisaties met steeds betere resultaten en werden zij bevoorrechte partners voor de lokale overheid. Zij verdienen hiervoor onze steun via de garandering van een stabiele subsidiëring. Voor hun onverdroten inzet in soms moeilijke omstandigheden verdienen zij ook ons respect en waardering.”

Sp.a twijfelt aan de cijfers van Smeyers. “Tijdens de vorige bestuursperiode daalde het totale subsidiebedrag aan de lokale welzijnsactoren van ruim 1.560.000 euro naar 1.240.000 euro. Daar schiet nu nog slechts 981.000 euro van over. Of nog eens ruim 260.000 euro minder. In een periode waarin de lonen voor medewerkers duurder worden, kosten toenemen en de armoede stijgt, daalt het bedrag dat de stad wil uitgeven aan sociaal beleid. Dit is echt onbegrijpelijk”, zegt fractievoorzitter Sam Van de Putte (sp.a).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is