Wettelijk samenwonen beetje meer trouwen

Op 21 juni 2018, over deze onderwerpen: Burgerlijke Stand, Sociale zaken

Wettelijk samenwonenden beseffen vaak niet dat ze veel minder rechten hebben dan gehuwden en komen dan bij een breuk of overlijden voor financiële verrassingen te staan. Nu het nieuwe huwelijksvermogensrecht deze week groen licht kreeg in de commissie, werken enkele parlementsleden ook voor samenwonenden een betere bescherming uit.

Als één van de wettelijk samenwonende partners overlijdt, heeft de andere partner vandaag enkel het vruchtgebruik op de gezinswoning en de huisraad. Standaard is het de familie die alles erft. Als je partner geen bloedverwanten of erfgenamen heeft, gaat de erfenis naar de staat. "In de toekomst zal de erfenis in dat geval automatisch naar de langstlevende partner gaan", legt Open Vld-Kamerlid Carina Van Cauter uit. "Je kan natuurlijk altijd meer toekennen aan je partner, maar dat moet je dan net zoals vandaag zelf regelen bij de notaris."

Eerste stap

 

Net zoals bij het huwelijk moeten er gradaties komen in de mate waarin wettelijk samenwonenden zich financieel aan elkaar binden. Wie trouwt, kan bijvoorbeeld kiezen voor een stelsel van scheiding of gemeenschap van goederen. Welke stelsels een optie

worden voor wettelijk samenwonenden, daar zijn de coalitiepartners nog niet uit. Niemand vraagt ook om wettelijk samenwonen volledig gelijk te trekken met het huwelijk. Wel hoopt CD&V meer bescherming in te bouwen dan Open Vld en N-VA. Maar mensen kiezen voor wettelijk samenwonen, net omdat het minder strikt is, aldus N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers. "Zo'n 'huwelijk light' kan afschrikken om wettelijk te gaan samenwonen, en dan zijn ze nog minder beschermd", vreest ze. CD&V-collega Sonja Becq (CD&V) gelooft niet dat het zo'n vaart zou lopen. "Wettelijk samenwonen is vaak een eerste stap en geen keuze tégen het huwelijk. Soms komt het er gewoon niet van om te trouwen."

 

Beter informeren

 

Mensen moeten beseffen dat wettelijk samenwonen niet dezelfde bescherming biedt als een huwelijk. Daarom zal de ambtenaar op de gemeente wettelijk samenwonenden een informatiebrochure geven waarin staat hoe zij één en ander beter kunnen regelen bij de notaris.

Stel: je hebt een zeer klein inkomen, trekt in bij je vriend, verkoopt al je meubels, zegt de huur op, maar dan loopt het mis. Dan zou het kunnen dat je ex-partner nog een tijdje onderhoudsgeld moet betalen tot je uitkering in orde is of je weer werk hebt. "In zeer uitzonderlijke omstandigheden welteverstaan, wanneer iemand echt behoeftig is", aldus Smeyers en Van Cauter. Discussiepunt: hoe lang moet die onderhoudsplicht dan duren? Maximaal enkele maanden, vinden ze. "Maar wij willen rekening houden met de duur van het wettelijk samenwonen, zoals bij het huwelijk", aldus Becq.

Als de wettelijke samenwoning eindigt, kan je een bij jou inwonende partner

in principe meteen op straat zetten. Dat zal veranderen: de commissieleden voorzien dat de gemeente de partner eerst officieel op de hoogte brengt - een kwestie van enkele dagen.

ASTRID ROELANDT ■

 

Parlement wil betere bescherming voor wettelijk samenwonenden

De Morgen,

 

Nu het nieuwe huwelijksvermogensrecht deze week groen licht kreeg in commissie, werken enkele parlementsleden ook voor samenwonenden een betere bescherming uit. Wat zijn ze van plan?

 

Wettelijk samenwonenden beseffen vaak niet dat ze veel minder rechten hebben dan gehuwden, en komen bij een breuk of overlijden soms voor financiële verrassingen te staan. Daar wil het parlement iets aan doen.

Als een van de wettelijk samenwonende partners overlijdt, dan heeft de partner vandaag enkel het vruchtgebruik op de gezinswoning en de huisraad. Standaard is het de familie die alles erft. "Maar in de toekomst zal de erfenis in dat geval automatisch naar de langstlevende partner gaan", legt Open Vld-Kamerlid Carina Van Cauter uit.

 

'Huwelijk light'

 

Net als bij het huwelijk moeten er gradaties komen in de mate waarin wettelijk samenwonenden zich financieel aan elkaar binden. Wie trouwt, kan kiezen voor een stelsel van scheiding of gemeenschap van goederen. Welke stelsels een optie worden voor wettelijk samenwonenden, daar zijn de coalitiepartners nog niet uit.

Niemand vraagt om wettelijk samenwonen gelijk te trekken met het huwelijk. Wel wil CD&V meer bescherming dan Open Vld en N-VA. Maar mensen kiezen voor wettelijk samenwonen, net omdat het minder strikt is, zegt N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers. "Zo'n 'huwelijk light' kan afschrikken om wettelijk te gaan samenwonen, en dan zijn ze nog minder beschermd."

CD&V-collega Sonja Becq (CD&V) gelooft niet dat het zo'n vaart zal lopen. "Wettelijk samenwonen is vaak een eerste stap, en geen keuze tégen het huwelijk. Soms komt het er gewoon niet van om te trouwen, en daarom moeten we genoeg waarborgen voorzien. Nu denkt men dat men beschermd is, terwijl dat eigenlijkniet zo is."

(ARA) ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is