Stedelijke sportterreinen worden rookvrij

Op 26 april 2019, over deze onderwerpen: Sport, Welzijn & gezondheidszorg

Het Laatste Nieuws/Denderstreek,

De stad Aalst vraagt om niet meer te roken aan en op stedelijke sportterreinen. De stad zal het charter van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving ondertekenen en engageert zich om alle lokale sportterreinen rookvrij te maken.

"Roken en sporten passen niet bij elkaar", zegt Karolien Devos (N-VA). "Ik ben blij dat het stadsbestuur een krachtig signaal geeft tegen deze dodelijke verslaving. Onder leiding van de bevoegde schepen van Welzijn Sarah Smeyers (N-VA) neemt de stad al heel wat maatregelen. Zo ondersteunt ze onder meer theaterstukken rond tabakspreventie, een wedstrijd rookvrije klassen, acties rond Wereld Anti-Tabak Dag en rookstopcursussen. Dat is ook nodig, want nog elke week worden er minderjarigen verslaafd aan roken."

Devos is blij dat de stad zich engageert om alle lokale sportterreinen rookvrij te maken. "Kinderen kopiëren gedrag van ouders, maar ook van trainers of sporters", zegt Karolien. "Als kinderen volwassenen zien roken, dan krijgen ze het idee dat roken normaal of zelfs aangenaam is. In realiteit is het een massamoordenaar."

Rookvrije sportterreinen zijn een positieve manier om rokers bewust te maken van hun rookgedrag en de effecten op sportende jongeren. "Ik denk dat deze ingreep ook veel steun krijgt bij rokers", zegt schepen van Welzijn Sarah Smeyers (N-VA). "Uit een enquête van de Stichting Tegen Kanker blijkt dat 74 % van de rokers hoopt dat de eigen kinderen niet gaan roken." (RLA)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is