“Sociaal restaurant in De Brug blijft komende jaren open”

Op 6 december 2018, over deze onderwerpen: OCMW, Sociale zaken

Het Nieuwsblad/Regionaal: Dender,

Volgens de huidige plannen blijft het sociaal restaurant in ontmoetingshuis De Brug bestaan, ook als er het nieuwe buurtrestaurant met sociale tarieven in De Gendarmerie opent. Dat zegt het bestuur van vzw De Loods.

In het Gendarmerie-project in de Denderstraat zal de stad Aalst naast een crèche, een markthal en een sociale kruidenier ook een buurtrestaurant inrichten dat zowel sociale als gewone tarieven zal hanteren. Dat laatste is wat het sociaal restaurant in De Brug al doet in opdracht van de stad.

Schepen van Sociale Zaken en OCMW-voorzitter Sarah Smeyers (N-VA) liet dinsdag tijdens de buurtvergadering over De Gendarmerie verstaan dat het haar voorkeur geniet dat het buurtrestaurant in De Gendarmerie restaurant De Brug op termijn zal vervangen. “Maar het staat iedereen natuurlijk vrij om zelf een sociaal restaurant te openen”, zei Smeyers.

Openbare aanbesteding

Voor de uitbating van het nieuwe buurtrestaurant zal iedereen zich kandidaat kunnen stellen, dus niet alleen de sociale werkplaats De Loods vzw die nu het restaurant in De Brug uitbaat. Zij stellen nu een vijftiental mensen sociaal tewerk in De Brug aan Hertshage. Geert Deruyck, woordvoerder van De Loods en vzw Ateljee uit Gent waarmee het Aalsters bedrijf in 2014 samensmolt, zegt dat ongerustheid onnodig is.

“Ook wij zullen intekenen op de openbare aanbesteding voor het buurtrestaurant in De Gendarmerie”, zegt Deruyck. “Maar ons sociaal restaurant in De Brug wordt de komende jaren niet gesloten”, benadrukt hij. “We hebben net een nieuwe overeenkomst getekend voor 2019 en 2020. Ook nadien zullen wij volgens de huidige plannen ons restaurant in De Brug openhouden. In ieder geval zullen wij de tewerkstelling van onze mensen ook blijven garanderen.”

Smeyers liet optekenen dat het nieuwe buurtrestaurant bepaalde voorwaarden zal opgelegd krijgen. “Het zal meer toegankelijk zijn met ruimere openingsuren, 's avonds en op zaterdag. Parallel met het buurtrestaurant worden twee opleidingstrajecten opgestart voor keuken- en zaalmedewerker zodat de cursisten kunnen doorstromen.”

“Lekker en gevarieerd”

Intussen wordt in De Brug het onderwerp goed gevolgd. “Ik kom hier al jaren eten”, zegt de 75-jarige Arthur. “De maaltijden zijn erg lekker, gevarieerd, de compagnie is goed en de bediening is vriendelijk.”

“Of we ook naar De Gendarmerie zullen gaan, zal afhangen van hoe ze dat ginder organiseren”, zegt Roland (74). “Hier zijn we alleszins zeer content.”

Leen De Smedt ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is