Premie moet leegstand boven winkels tegengaan

Op 24 januari 2018, over deze onderwerpen: Economie, Wonen

Het Nieuwsblad/Regionaal: Dender,

Wo. 24 Jan. 2018, Pagina 3

Het nieuwe premiestelsel Wonen Boven Winkels moet eigenaars van handelspanden in het hart van de stad stimuleren om hun leegstaande verdiepingen woonklaar te maken.

Veel verdiepingen boven de handelszaken in de winkelstraten van Aalst staan leeg of worden hooguit gebruikt als opslagplaats. Het basiscomfort is er soms niet meer en de gevel is dikwijls verwaarloosd.

“Vaak is er geen aparte toegang tot die verdiepingen, zodat wonen er feitelijk onmogelijk is”, zegt schepen van Wonen Sarah Smeyers (N-VA). “Die panden, en bij uitbreiding alle leegstaande panden in het Aalsterse winkelhart, verdienen beter.”

“We willen samen met de eigenaars investeren in een aangename buurt waar het goed is om te wonen.” Het nieuwe premiestelsel, Wonen Boven Winkels, moet daartoe bijdragen.

Meer leven in de buurt

Wie een nieuwe woongelegenheid creëert, zijn dak herstelt, de gevel verfraait, de ramen en deuren vernieuwt of vochtproblemen aanpakt, kan rekenen op financiële steun van de stad en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Vlaamse overheid.

Als de ruimtes boven de winkels weer bewoond worden, komt er ook meer leven in de buurt. “En meer leven in de winkelstraat na 18 uur komt niet alleen de gezelligheid, maar ook het veiligheidsgevoel ten goede”, vindt schepen van Economie Katrien Beulens (CD&V).

“We investeren daarom tot 2020 in het kernwinkelgebied, om het om te toveren tot een gezellige winkel-woonbuurt.”

Eigenaars van de panden kunnen intekenen op vier soorten premies: voor gevelrenovatie, voor een inrichting als woning boven een winkel, voor een aparte toegang en voor het verhogen van de basiskwaliteit van de ruimte.

De werken moeten een minimale investering van 2.000 euro behelzen. Het totale premiebudget van de stad bedraagt 430.000 euro. Daarmee kunnen 28 panden met een maximale premie van 15.000 euro worden aangepakt, of zestig panden met een gemiddelde premie van 7.166 euro. (lds)

Wie een premie wil aanvragen, kan zich richten tot wonen [at] aalst.be

lds ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is