Politieke crisis in Aalst bereikt kookpunt: CD&V stuurt kat naar gemeenteraad

Op 26 november 2019

De crisis in het Aalsters stadsbestuur heeft een nieuw hoogtepunt bereikt nu meerderheidspartij CD&V haar kat stuurde naar de gemeenteraad. Daarop stapten ook de oppositiepartijen op, waarna de raad noodgedwongen werd geschorst.

Voor de eerste keer sinds bijna zeven jaar bestuur onder burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) werd de gemeenteraad noodgedwongen geschorst. “Een ongezien protest in de Aalsterse politiek”, noemde CD&V het gisteren zelf. Het conflict binnen de Aalsterse coalitie sleept al aan sinds meerderheidspartijen N-VA en Open VLD op 4 november besloten om de bevoegdheden van CD&V-schepen Ilse Uyttersprot af te nemen.

“We geven met onze afwezigheid een uitzonderlijk signaal: met ons valt niet te sollen”, aldus CD&V-fractieleider Eddy Couckuyt. “Wie één van onze verkozenen aan de kant dwingt, valt onze partij aan.”

N-VA en Open VLD beschuldigden Ilse Uyttersprot van deloyaliteit en het bewust verspreiden van foute informatie over de meerjarenbegroting naar de pers. CD&V noemt dat valse aantijgingen omdat de cijfers over die begroting pas in de pers kwamen nadat alle gemeenteraadsleden ze al ter beschikking hadden. Tussen al die heibel stond de andere CD&V-schepen Katrien Beulens die wel aan de tafel bleef zitten om te spreken over de meerjarenbegroting, en mee tot een akkoord kwam met N-VA en Open VLD. Ook zij bleef weg gisteravond, waarmee CD&V wil aantonen dat ze als partij effectief “een en ondeelbaar” zijn. Ze eisen eerherstel voor Uyttersprot en dat zij haar bevoegdheden eerst terugkrijgt.

Intussen tikt de klok voor de meerjarenbegroting: er is nog altijd geen akkoord en ten laatste op 17 december moet dat debacle opgelost zijn, anders kan het schepencollege geen financiële beslissingen meer nemen. Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) spreekt van een “democratisch zwaktebod” maar beklemtoont dat er geen probleem is van onbestuurbaarheid. “Ik zal aan de voorzitter van de gemeenteraad (David Coppens, nvdr.) vragen om een nieuwe gemeenteraad bij elkaar te roepen binnen de acht dagen zoals de wet dat voorziet. Hier zal beslist worden in het belang van Aalst en de Aalstenaars. Het is betreurenswaardig dat enerzijds de CD&V-mandatarissen afwezig zijn gebleven, wellicht aangevoerd door Ilse Uyttersprot. Men pleegt een strategische afwezigheid om zo wellicht de verdeeldheid binnen de eigen partij te maskeren. Anderzijds heb je de oppositie die daarin meegaat, ondanks dat ze in de media heel stoere verklaringen hebben afgelegd. De twaalf interpellaties daarover had ik zeer goed voorbereid, maar men gaat het debat uit de weg.”

“Het is voor iedereen duidelijk dat de gemeenteraad niet kon doorgaan doordat de burgemeester zelf een probleem heeft gecreëerd”, zegt CD&V-voorzitter Yves De Graeve. “Hij heeft de crisis veroorzaakt in het politiek functioneren van de stad Aalst, het is in het belang van alle Aalstenaars dat hij dit oplost.”

Gemeenteraadsvoorzitter David Coppens (N-VA) laat weten dat er een tweede gemeenteraad met dezelfde agenda zal plaatsvinden op maandag 9 december om 19 uur. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is