Nieuwe subsidieregeling baart sociale organisaties zorgen: “Gedoemd om te bedelen”

Op 3 mei 2019, over deze onderwerpen: OCMW, Sociale zaken

Het Nieuwsblad +,

Aalst - Vanaf 2020 wil Aalst een andere, “resultaatgerichte” subsidieregeling voor sociale organisaties. Dat leidt tot grote ongerustheid in de sector. Groen en SP.A hebben forse kritiek, schepen Smeyers (N-VA) noemt hun uithaal “platte oppositie”.

Aalst wil vanaf 2020 het roer omgooien voor de subsidieregeling voor sociale actoren. In plaats van aanspraak te maken op een basisfinanciering, zullen ze kunnen intekenen op projectdoelen geordend in vijf categorieën: toegankelijke dienstverlening, gezondheid, opvoeding en onderwijs, werk en wonen. Voor het versterken van sollicitatievaardigheden van kwetsbare werkzoekenden bijvoorbeeld kan een organisatie aanspraak maken op het budget van 10.000 euro. Voor maatschappelijk buurtopbouwwerk wordt 120.000 euro vrijgemaakt.

“Objectiever”

“Op die manier kunnen ze veel resultaatgerichter werken, korter op de bal spelen en ons beleid echt ondersteunen”, zegt schepen Sarah Smeyers (N-VA). “Dit is een zeer objectieve manier van werken waarbij we het beschikbare geld op de best mogelijke manier wordt ingezet. De organisaties moeten hun intenties hard kunnen maken met een officiële resultaatverbintenis, die jaarlijks geëvalueerd wordt.”

Het totaalbudget per jaar is 981.000 euro, 260.000 euro minder dan in de vorige bestuursperiode. Toen werd eerder het totale subsidiebedrag teruggebracht van 1.560.000 euro naar 1.240.000 euro. Volgens Smeyers wordt er wel jaarlijks 1,8 miljoen euro uitgetrokken voor sociaal beleid op zich, inclusief voor partners die als enige een specifieke dienst aanbieden, zoals lokale dienstencentra, palliatieve zorg en de Uitpas.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is