Huis Gheeraerts blijft voor twee derde overeind

Op 26 april 2019, over deze onderwerpen: Erfgoed, Ruimtelijke ordening, Veiligheid

Het Laatste Nieuws/Denderstreek,

De voorgevel en twee derde van Huis Gheeraerts in de Vaartstraat blijft behouden. De huidige afbraakwerken zijn net nodig om het behoud van het 19de eeuwse neclassicistische herenhuis te garanderen. "Bij nazicht bleken er problemen met de fundering", zegt schepen Caroline Verdoodt (N-VA)

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) liet woensdag de afbraakwerken stilleggen om veiligheidsredenen. Aalstenaars met een hart voor het stedelijk erfgoed schrokken om een andere reden: zou Huis Gheeraerts niet bewaard blijven tijdens de ontwikkeling van de Carglass-site aan De Werf?

"Ook wij werden gealarmeerd door de afbraak die op dit ogenblik gebeurt aan huis Gheeraerts in de Vaartstraat. Naar verluidt was de afbraak van de linkerzijgevel reeds gepland, maar was er in februari dit jaar een wijziging in de bouwaanvraag waarin ook de afbraak van de oostelijke achtergevel werd gegund", zegt de Vereniging voor Aalsters Kultuurschoon, voorvechter van het erfgoed in Aalst.

"Dat enkel de voorgevel zou worden behouden - zoals woensdag gesteld in de pers - blijkt niet uit de bouwvergunning. Dit zou ook een flagrante schending zijn van de belofte die initieel door architectenbureau Stéphane Beel Architects werd gemaakt om dit neoclassicistisch herenhuis uit de negentiende eeuw integraal in het nieuwbouwproject te integreren. Wij vragen hiervoor nog bevestiging bij de stad Aalst. We kregen via verschillende kanalen reacties van bezorgde Aalstenaars en uiteraard stelt ook onze vereniging zich vragen bij de impact van een dergelijke afbraak op de stabiliteit van het gebouw", zegt het VVAK.

Caroline Verdoodt (N-VA), schepen van Ruimtelijke Ordening, brengt duidelijkheid. "In samenspraak met de bouwhistoricus van de stad werd op 25 februari een bijkomende vergunning afgeleverd voor Huis Gheeraerts. Het pand staat op de vastgestelde inventaris van bouwkundig erfgoed Vlaanderen", zegt ze.

Meer dan enkel voorgevel

"Aanleiding voor de wijziging van de oorspronkelijke vergunning is dat bij de aanvang van de werken gebleken is dat de oorspronkelijke funderingstechniek niet voldoende was om de volledige woning te behouden. De stad ging ter plaatse en kon dit enkel bevestigen."

Twee derde van de woning wordt niet afgebroken. "Eerdere berichtgeving op sociale media en in de pers waarbij de volledige woning zou gesloopt worden en enkel de voorgevel behouden blijft, is niet correct. De voorgevel alsook ongeveer twee derde van het 19de-eeuwse gebouw dient behouden te blijven met bijkomende strikte voorwaarden, die bepaald werden in overleg met de bouwhistoricus van de stad", zegt ze.

"Enkel de strikt noodzakelijke sloopwerken om net het behoud van het historische gebouw te kunnen garanderen, kunnen uitgevoerd worden. Nadien zal de oostelijke binnenzijgevel van de koetshal en het gesloopte deel van de achtergevel volledig worden herbouwd en hersteld in oorspronkelijke toestand", legt de schepen uit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is