Aalst bereidt zich voor op vluchtelingenopvang

Op 17 oktober 2015, over deze onderwerpen: Asiel en migratie, OCMW, Vluchtelingen

Als er straks meer vluchtelingen opgevangen moeten worden in onze stad, dan wil Aalst goed voorbereid zijn. OCMW-voorzitster Sarah Smeyers laat de ‘Wolkenkrabber’ nu al in orde zetten. “Ook wij gaan ons steentje moeten bijdragen bij de tijdelijke opvang van vluchtelingen”, zegt Sarah. “We doen veel inspanningen om die opvang zo vlot en probleemloos te laten verlopen”.

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) beweegt hemel en aarde om de ongeziene toestroom van vluchtelingen in goede banen te leiden. Centrumsteden zoals Aalst kregen nog niet heel veel extra vluchtelingen toebedeeld, maar in de toekomst komt staatssecretaris Francken wellicht met een spreidingsplan. “Een spreidingsplan over alle steden en gemeenten is logisch: vele helpende handen maken licht werk”, zegt Sarah Smeyers, asielspecialiste in de Kamer en OCMW-voorzitster in Aalst. “Het betekent wel dat Aalst mogelijk extra vluchtelingen toegewezen krijgt”.

De komst van extra vluchtelingen wordt nu al voorbereid, door een renovatie van de zogenaamde ‘Wolkenkrabber’. Dit gebouw is eigendom van het OCMW, en werd ook in het verleden al gebruikt voor de lokale opvang van (15) vluchtelingen. Er waren plannen om de Wolkenkrabber te slopen, her op te bouwen en anders in te vullen, maar met het oog op de vluchtelingencrisis die Europa de laatste maanden meemaakt, heeft het OCMW nu beslist om die plannen even in de koelkast te steken. “Door de Wolkenkrabber weer in orde te zetten, kunnen we snel plaatsen vrijmaken”, zegt Sarah. “Op deze manier blijft de overlast voor de Aalstenaars zo miniem als maar mogelijk is”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is