Nieuwe Daenstentoonstelling in 't Gasthuys

Op 4 juli 2024, over deze onderwerpen: Erfgoed, Toerisme

’t Gasthuys Stedelijk Museum in Aalst opende op 4 juli de nieuwe Daensexpo. Die is authentieker doordat de originele stukken meer ruimte krijgen.

“Wie Aalst zegt, zegt priester Adolf Daens”, duidt Karim Van Overmeire (N-VA), schepen van Erfgoed en Museum. “Het is dus niet meer dan logisch dat een van de belangrijkste personen uit de stadsgeschiedenis een prominente plaats in het museum inneemt. De vorige opstelling van de tentoonstelling is ondertussen meer dan twintig jaar oud. Daarom beslisten we de expositie te vernieuwen en haar deel te laten uitmaken van DNAalst, dat de volledige stadsgeschiedenis belicht.”

Centraal in de nieuwe expositie staat uiteraard de figuur van Daens, maar ook de industrialisatie van Aalst en de daensistische beweging worden uitvoerig belicht. Verplichte kost dus voor iedereen die Aalst, haar geschiedenis en een van haar meest illustere inwoners genegen is. Ook wie zich graag nog meer verdiept in deze geschiedenis, komt in de vernieuwde expo aan zijn trekken. Zo komt de bredere, maatschappelijke context aan bod, zoals bijvoorbeeld de rol van de Roelanders.

“Geen oude wijn in nieuwe zakken”, gaat schepen Van Overmeire verder. “We kozen er bewust voor om minder objecten te tonen. In de nieuwe scenografie focussen we vooral op originele archiefstukken, die zo meer tot hun recht komen. Op die manier vertellen we het verhaal op een hedendaagse en bevattelijke manier.”

Het museum is open van dinsdag tot vrijdag van 13 tot 17 uur, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is