Meer verantwoordelijkheid voor baasjes in het belang van hun beestjes

Op 1 april 2022, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

De gemeenteraad keurde het nieuwe retributiereglement betreffende het vangen, ophalen, tijdelijk huisvesten en verzorgen van loslopende dieren goed. Het is een hele mondvol maar het betekent vooral dat eigenaars van dieren ervoor moeten zorgen dat hun dieren niet vrij op het openbaar domein rondlopen en voortaan de kosten zullen moeten betalen indien een tussenkomst van een dierenarts door de politie wordt gevraagd.

De afgelopen jaren kwamen er meldingen binnen van onder andere paarden, reeën, herten, schapen, konijnen, marters, hangbuikvarkentjes, vossen, geiten, zelfs een keertje voor een slang, op het openbaar domein. Dit zijn echter uitzonderingen. “Laten we een kat een kat noemen,“ zegt schepen voor Dierenwelzijn Caroline De Meerleer, “in twee derde van de gevallen zijn het uitgebroken honden waarvoor de politie een dierenarts moet inschakelen om het dier te vangen en te verzorgen. Helaas is het ook niet uitzonderlijk dat een interventie meer dan één keer voor hetzelfde dier nodig is.”

De kosten voor de interventie, voor dringende medische hulp en voor de eventueel tijdelijke opvang  van dieren van wie de eigenaar bekend is, worden voortaan doorgerekend. Loslopende katten vallen in principe niet onder dit reglement, tenzij er een melding komt dat het dier gewond is. Ook in dat geval worden de kosten verhaald op de eigenaar.

“Er blijken toch nog veel huiskatten niet gechipt en ik ga ervan uit dat baasjes het toch ook niet fijn zouden vinden dat hun dier ergens gewond in de goot blijft liggen. Vandaar ook dat ik het belang nog eens extra wil onderstrepen om je kat te laten chippen, wat trouwens ook een verplichting is, want een niet-gechipte kat die via de interventie door een dierenarts verzorgd wordt, zal, zodra ze voldoende hersteld is, in het asiel terechtkomen”, geeft Caroline nog mee.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is