Zwerfkattenbeleid bijgestuurd

Op 27 oktober 2021, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Afgelopen gemeenteraad kwam het gewijzigde zwerfkattenbeleid aan bod en de daarmee samenhangende samenwerkingsovereenkomsten met de dierenartsen en met het dierenasiel, alsook het premiebonsysteem.

Schepen van Dierenwelzijn Caroline De Meerleer besliste een aantal wijzigingen uit te voeren aan de huidige werkwijze, om in overeenstemming te zijn met het Vlaamse beleid. Zo zullen vanaf 1 januari 2022 gezonde, niet-domesticeerbare katten teruggeplaatst worden nadat ze door een dierenarts werden onderzocht. Ze worden gecastreerd of gesteriliseerd en gevaccineerd tegen een aantal vaak voorkomende ziektes. De behandeling van deze katten zorgt ervoor dat ze minder overlast zullen veroorzaken en de overpopulatie wordt teruggeschroefd. Tamme, socialiseerbare katten en kittens worden ter adoptie aangeboden via het dierenasiel Sint-Hubertus.

“Het systeem met de premiebons voor castratie- of sterilisatie wordt flexibeler,” laat Caroline weten, “want vanaf begin volgend jaar kunnen twee premiebons tegelijk aangevraagd worden binnen een periode van twee jaar. Nu is dat één bon per jaar. Dit lijkt hetzelfde, maar dat is het niet: heel wat mensen nemen twee katten tegelijk in huis en moesten dan ofwel één dier een jaar later laten behandelen ofwel de tweede kat toch laten behandelen, maar dan zonder premiebon. We hebben het in het belang van de beestjes wat soepeler gemaakt voor de baasjes.”

Castratie of sterilisatie en het chippen van katten is overigens al jaren verplicht. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is