U bent hier
’Zwarte lijntjesplan’ verhit gemoederen tijdens gemeenteraad: “Hoffelijk zijn of ik zet jullie micro af”
Gemeenteraadsvoorzitter David Coppens (N-VA) moest bij wijlen de gemoederen bedaren tijdens verhitte discussies over het nieuwe circulatieplan dat schepen Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) woensdagavond ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorlegde. LijstA en Groen noemen het een ‘slappe bouillon’ van het mobiliteitsplan van drie jaar geleden, ook de andere oppositiepartijen bekritiseren het gebrek aan participatie.
Zoals verwacht bracht punt 28 op de agenda van de gemeenteraad woensdagavond vuurwerk. Vooral voor oppositiepartij LijstA ligt het nog steeds bijzonder gevoelig omdat het vorige mobiliteitsplan, dat op 25 september 2017 werd afgeleverd door toenmalig Mobiliteitsschepen Dylan Casaer, door opvolger De Gucht aan de kant werd geschoven. Het is te zeggen: volgens LijstA werd het eerst schaamteloos gekopieerd.
Copy paste
“Dit is gewoon copy paste”, aldus Ann Van de Steen, die het document ietwat smalend het ‘zwarte lijntjesplan’ noemde. “Alle principes die u aanhaalt — veiligheid, bereikbaarheid, inzetten op deelmobiliteit, fietsstraten,… — stonden daar al in. Hier had u al twee jaar geleden mee kunnen beginnen, dan hadden al die heilige principes al een aanvang kunnen nemen. Maar volgens u was sneller ‘echt niet mogelijk’. Overleg met de ouders en de scholen is er niet geweest, dus u breekt ook een belofte naar de kiezer toe. Er is één ding veranderd, en dat is het eenrichtingsverkeer in de Zonnestraat. Uw eigen diensten én de Fietsersbond hekelen dit.”
Volgens LijstA-raadslid Cathy Grysolle is het nieuwe plan zonder de maatregel in de Zonnestraat dan ook, impliciet verwijzend naar het kookboek dat De Gucht uitbracht, “een slappe hoesjepot met een bouillonblokske”.
Gemeenteraadsvoorzitter David Coppens (N-VA) moest bij momenten tussenbeide komen: “We blijven hoffelijk”, maande Coppens aan. “En we gaan niet door mekaar praten of ik zet gewoon alleman zijn micro af.”
Alle oppositiepartijen, dus ook CD&V, Groen, SP.A en Vlaams Belang, hadden kritiek op het gebrek aan participatie. Lander Wantens (Groen) vroeg de verdaging om eerst meer inspraak te krijgen van alle raadsleden en actoren. Zijn partijgenoot Andreas Verleysen ging nog een stap verder en dreigde met het plan naar de hogere overheid te stappen.
Daarop schoot Mobiliteitsschepen Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) uit zijn slof. “Te zot voor los te lopen”, aldus De Gucht. “Gedurende maanden geeft u mij onder mijn voeten dat het plan niet op de agenda staat, en nu zou u ervoor zorgen dat het uitgesteld wordt. Dit is puur schizofrenie.”
De Gucht beklemtoonde dat het voorlopig gaat over een volgens hem wél ambitieus plan dat de hoofdcirculatie vastlegt. De wijkcirculatie zal nog volgen in samenspraak met de betrokken bewoners. Hij hekelde ook de tegenstrijd binnen de oppositie: “Voor de ene kant kan het niet ver genoeg gaan en voor de andere is het juist omgekeerd.”