Vlaamse steun voor dierenasiel Sint-Hubertus

Op 18 augustus 2022, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Sint-Hubertus vzw in Aalst krijgt financiële steun van de Vlaamse Overheid. Dat is een gevolg van de investeringen van Vlaams Dierenminister Ben Weyts (N-VA), die in totaal € 1,7 miljoen voorziet voor 138 erkende dierenasielen. “Een structurele financiering die door Vlaams dierenminister Ben Weyts nu voor de derde keer wordt toegekend, is zeer welgekomen voor het Aalsterse dierenasiel”, geeft voorzitter van het dierenasiel Denis Gheys aan. “Als lokaal bestuur kunnen we alleen maar dankbaar zijn voor deze extra middelen, komende van het hogere niveau, om de werking van het dierenasiel en dus ook het dierenwelzijn in onze stad verder te verbeteren,” zegt schepen van Dierenwelzijn Caroline De Meerleer (N-VA). 


Dierenasielen doen immers fantastisch werk. De medewerkers en vrijwilligers werken keihard om de beste zorgen te geven aan verwaarloosde, verdwaalde, vergeten of soms zelfs mishandelde dieren, die vaak specifieke zorgen nodig hebben. Dierenasielen steunen vooral op hun vrijwilligers en hun eigen fondsenwerving. Tot voor kort kregen ze geen enkele structurele steun vanuit de overheid. Vlaams Dierenminister Ben Weyts bracht hier in 2020 verandering in, toen elk erkend dierenasiel voor het eerst een eenmalige ondersteuning kreeg van € 3.000. Sinds 2021 biedt Vlaanderen aan dierenasielen structurele financiële steun, die vorig jaar voor de eerste keer werd uitbetaald. “De laatste jaren maken we in Vlaanderen stap voor stap werk van een volwaardig en volwassen Dierenwelzijnsbeleid”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts. “Het was dan ook een logische stap om de dierenasielen structureel te ondersteunen. De vrijwilligers in de asielen voorkomen heel veel dierenleed.” 


De voorzitter van het dierenasiel de heer Denis Gheys verwelkomt ten zeerste deze steun. “Een asiel redt het niet zonder vrijwilligers en donateurs, maar het is vooral de onvermijdelijke professionele omkadering, die de kosten hoog laat oplopen. Het dierenasiel heeft dan ook vanzelfsprekend daartoe opgeleid personeel en dienst waarvoor een snel stijgend jaarbudget van meer dan 120.000 euro noodzakelijk is. Verdere stappen in de ondersteuning zullen dan ook meer dan welkom zijn. Ik hoop dan ook dat verder op de ingeslagen weg wordt doorgegaan bovenop de onontbeerlijke particuliere giften en bijdragen”, aldus voorzitter Gheys. 


“Aalst is een dierenstad. Het grote aantal geregistreerde honden (18.130) is daar het beste voorbeeld van. Het is dan ook belangrijk om een goed werkend dierenasiel te hebben op eigen grondgebied,” volgens De Meerleer. “De samenwerking tussen Sint-Hubertus en de stad verloopt zeer goed. Dankzij de extra ondersteuning t.b.v. 4.367 euro die vanuit Vlaanderen wordt toegekend, kan Sint-Hubertus zijn werking waar nodig verder professionaliseren en zo de opvang van dieren nog verbeteren. En dat komt het dierenwelzijn in onze stad enkel ten goede.”  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is