Verzinkbare palen missen hun doel: 5.000 auto's kunnen autovrij centrum in

Op 30 november 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Het Nieuwsblad*,

De verzinkbare paaltjes die auto's moeten weren uit het stadscentrum van Aalst missen hun doel: ze zijn vaak stuk en zo'n 5.000 auto's hebben intussen al een machtiging om het autovrij centrum in te rijden. In oktober 2017 werd besloten het systeem te vervangen door camera's met nummerplaatherkenning, maar een jaar later zijn die er nog niet.

Het was Bart Van den Neste (Open VLD) die tijdens de voorbije gemeenteraad de burgemeester interpelleerde over de paaltjes. “De verzinkbare paaltjes zijn vandaag vaak stuk of staan naar beneden. Al op 24 oktober 2017 werd besloten ze te vervangen door ANPR-camera's die overtreders zullen registreren. Overtreders krijgen dan een GAS-boete. Wat is de reden dat dit systeem nog steeds niet is ingevoerd?”

Volgens burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) heeft de invoering van het systeem meer voeten in de aarde dan aanvankelijk gedacht. “Tegen de zomer van 2019 willen we een dergelijk systeem op de rails hebben”, sprak hij.

Wat de uitvoering tegenhield? “Wie zal al de beelden bekijken en de pv's opstellen: zal dat de stad zijn of doet de politie dat? Iemand moet de vaststellingen - en dat kunnen er tienduizenden zijn - opvolgen en processen-verbaal opstellen.”

Op dit moment hebben al zo'n 5.000 mensen een badge waarmee ze het autovrije winkelgebied kunnen inrijden. Als Aalst volgend jaar effectief met het plan doorgaat, zal het zo'n 334.464 euro neertellen voor het digitale systeem. (lds)

lds ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is