Verlichting fietspad Leirekensroute moet in het weekend 's nachts branden

Op 26 februari 2016, over deze onderwerpen: Fietsbeleid, Jeugd, Mobiliteit

Gemeenteraadslid David Coppens (N-VA) wil dat de verlichting op Leirekensroute in het weekend ook ‘s nachts wordt aangestoken tussen 23 uur en 6 uur.

Vorig jaar in augustus werd aangekondigd dat langs een deel van de Leirekensroute verlichting zou worden geplaatst naar aanleiding van werken voor een nieuwe gasleiding vanaf de Bergekouter tot de Paddenvijverstraat. Tegelijk werd gecommuniceerd dat de verlichting ’s nachts, tussen 23 en 6 uur, uitgeschakeld zou worden. Gemeenteraadslid David Coppens (N-VA) diende hieromtrent een schriftelijke vraag in bij schepen van Mobiliteit Dylan Casaer (SD&P).

“Het lijkt mij zinvol om het tracé van 2 km dat verlichting krijgt in het weekend ook ’s nachts te laten branden. Jongeren uit de deelgemeenten die uitgaan in de stad en dat op een veilige manier willen doen kunnen dan het fietspad gebruiken weg van al het verkeer”, aldus gemeenteraadslid David Coppens.

De werken van Eandis waren een ideaal moment om met beperkte kosten én hinder ook verlichting te plaatsen. Schepen van Mobiliteit, Dylan Casaer (SD&P): “De verlichting vergroot het comfort van de fietsers. Bovendien draagt het bij tot een algemeen gevoel van veiligheid. Wij zijn dan ook voorstander om het systeem nog verder uit te breiden. In overleg met de collega's van de dienst Leefmilieu werd er evenwel beslist om ’s nachts, ook in het weekend, de verlichting te doven vanwege de lichtvervuiling.”

Uit de antwoorden op de vragen van het raadslid blijkt dat het slechts beperkte technische ingrepen omvat om de verlichting vrijdag- en zaterdagnacht te laten branden. “Het is zelfs mogelijk de verlichting te dimmen en bijvoorbeeld op halve kracht te laten branden. Ik hoop dat de betrokken diensten en schepenen met elkaar in overleg zullen treden en mijn voorstel een gunstig gevolg krijgt”, besluit gemeenteraadslid David Coppens. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is