Steenbakkerij & Bouwmaatschappij Aalst herleeft in straatnamen

Op 29 april 2021, over deze onderwerpen: Bevolking

De vijf nieuwe straatnamen voor de ontwikkeling van de Siesegemkouter zijn bekend. Ze werden deze week op de gemeenteraad principieel goedgekeurd waarna nu de periode van openbaar onderzoek start. “Een stukje Aalsters industrieel erfgoed brengen we met deze straatnamen opnieuw in herinnering”, meent bevoegd schepen Caroline De Meerleer (N-VA).

 

De nieuwe straten zijn te situeren rond het huidige crematorium. Vóór de bouw van het crematorium was de firma Gedimat-Schelfhout daar gevestigd. Wie zich de periode daarvoor nog kan herinneren, weet dat de Steenbakkerij & Bouwmaatschappij Aalst (S.B.A.) daar begin jaren vijftig haar activiteiten opstartte. Dit bood de stadsarchivaris, na overleg met de Erfgoedraad, inspiratie voor volgende straatnamen: Steenbakkerijstraat, Vlamovenstraat, Gammenstraat, Droogloodsenstraat en Teerpapierstraat.

Tijdens de bespreking op de gemeenteraadscommissie eerder deze maand bleek er al snel consensus over dit voorstel, zij het met een lichte wijziging: Gammenstraat werd Gammenweg om geen verwarring te creëren tussen de Hammestraat en de Gammenstraat. Een ‘gam’ is trouwens een stapel gedroogde, ongebakken stenen.

Bij het geven van straatnamen moet gelijkluidendheid met reeds bestaande straatnamen vermeden worden. Een constructieve gedachtewisseling in de commissie leidde al snel tot een goed compromis. “Een ‘gam’ is geen alledaags woord, maar heeft vooral een historische en erfgoedwaarde. Ik ben dan ook opgetogen dat we deze verwijzing naar ons industrieel erfgoed een duurzaam karakter in de vorm van een straatnaam kunnen toekennen”, besluit De Meerleer.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is