Stad tekent krijtlijnen museumlandschap uit

Op 27 december 2021, over deze onderwerpen: Erfgoed, Toerisme

Het stadsbestuur keurde een Strategisch Plan Museumlandschap goed.

“Een vaak terugkerende opmerking is dat er nu misschien wat te weinig structuur in ons aanbod zit”, zegt schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire. “Het is niet goed als je alles overal een beetje vertelt. Met dit plan maken we een selectie in de historische verhalen die we willen vertellen. We kiezen voor elk verhaal een aparte locatie. Op elke locatie komt er in de toekomst een volwaardig en kwalitatief toeristisch product. Dat moet natuurlijk stapsgewijs gebeuren, naargelang de budgetten die er de komende jaren beschikbaar zullen zijn.”

In het belfort, dat binnenkort gerestaureerd wordt, zal het ‘verhaal van de macht’ en Iwein van Aalst verteld worden. In de Sint-Martinuskerk zal niet alleen het verhaal van de kerk gebracht worden. Ook Daens keert terug naar de Sint-Martinuskerk. In Utopia vinden de drukker Dirk Martens en de schrijver Louis Paul Boon hun plek. Ook de ontwikkeling Stadhuis-Landhuis-Pupillen moet een erfgoedcomponent krijgen met een verhaal rond de burgemeestersportretten. Tenslotte wil het stadsbestuur tijdens deze bestuursperiode nog een concreet plan uitgeschreven hebben voor een carnavalsbelevingscentrum. Dat moet dan tijdens de volgende bestuursperiode concreet gerealiseerd worden.

“In ons stadscentrum hebben we verschillende interessante plekken op wandelafstand van elkaar. Op elke locatie willen we een volwaardig toeristisch product. Tussen het wandelen en bezoeken door kunnen de toeristen ook nog eens onze lokale horeca en handel ontdekken”, zegt schepen van Toerisme Caroline De Meerleer. Het Stedelijk Museum ’t Gasthuys blijft het centrale punt voor alles wat de geschiedenis van de stad aangaat. De verschillende verhaallijnen komen daar samen. Alle projecten worden vanuit ’t Gasthuys inhoudelijk aangestuurd. Het Stedelijk Museum is en blijft ons collectief geheugen, het kenniscentrum over de geschiedenis van de stad, de deelgemeenten en het Land van Aalst.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is