Stad Aalst is gewapend tegen een cyberaanval

Op 27 december 2022, over deze onderwerpen: Digitalisering

Antwerpen, Diest, Geraardsbergen, de politiezone van Zwijndrecht. Allen werden ze de afgelopen maanden slachtoffer van een cyberaanval via ransomware. In het vragenuur van de gemeenteraad van december vroeg gemeenteraadslid Pieter Cassiman aan burgemeester Christoph D’Haese, bevoegd voor ICT, of de stad gewapend is tegen een cyberaanval.

“Lang voor de cyberaanvallen, reeds in november 2018, werd de website van de Stad al grondig doorgelicht. Eind 2019 was Aalst de eerste stad van het land die haar website op een legale manier liet hacken, dit tot grote tevredenheid van de bekendste ethisch hacker van het land, Inti De Ceukelaire.

De kwetsbaarheden die toen aan het licht kwamen, werden dan ook aangepakt. De Stad heeft dus al een hele tijd oog voor cyberveiligheid en zet op die manier in op digitale veiligheid van haar burgers. De Stad is dan ook gewapend tegen een cyberaanval”, liet de burgemeester optekenen.

“Ik kan alleen maar blij zijn met dit antwoord. Met deze acties, naast het verplichten van meervoudige verificatie en opleidingen rond veilig gebruik van het internet binnen de stadsadministratie, wordt sterk ingezet op sensibilisering. Want vaak zijn mensen de zwakste schakel in de veiligheidsketting.  Preventie is zeer goed ook al is een nul-risico natuurlijk onbestaande”, klinkt het bij gemeenteraadslid Pieter Cassiman.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is