Sheddaken met een knipoog naar de geschiedenis

Op 28 juni 2024, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening

Het is al een tijdje zichtbaar maar de stad heeft met Pier Kornel een nieuwe wijk, de jongste wijk met toch een mooie link met de Aalsterse industrie. “Het is de Tupperware site maar die naam kan ondertussen vergeten worden. We zijn er samen met de ontwikkelaars in geslaagd om de sheddaken of zaagdaken van de vroegere textielfabriek “Roos, Geerinckx en De Naeyer” te behouden en te renoveren. Dit stuk erfgoed zat verscholen tussen andere gebouwen maar is nu zichtbaar voor iedereen en ook te gebruiken voor iedereen”, aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Maarten Blommaert.

En het behoud past in het strategisch project van de Kaaien. “De uitdaging in dit hele project was om deze site te linken met linkeroever. Een binnenstedelijke reconversieproject zoals dit geeft ons als stad de gelegenheid zorgvuldig om te springen met de beschikbare ruimte. We gaan dat ook blijven doen. Aalst groeit maar wij willen ieder project tegen het daglicht houden en bekijken wat kan en wat niet kan. Overigens zorgde het concept van de sheddaken vroeger voor maximale noordelijke lichtinval in onder meer de fabrieken. De renovatiekost werd ook volledig door de ontwikkelaars gedragen die de overkapping nu overdragen aan het openbaar domein.
 
De locatie is letterlijk en figuurlijk open en bloot want er is geen verplichte bestemming en kan nu dienst doen als bijvoorbeeld ontmoetingsplaats voor de buren. “Het is een overdekte buitenruimte die polyvalent kan gebruikt worden”. Het gehele Pier Kornel project heeft ervoor gezorgd dat een oude lelijke vlek in onze stad er nu fris en modern uitziet.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is