Schat aan oude bouwdossiers online raadpleegbaar

Op 24 mei 2023, over deze onderwerpen: Erfgoed, Ruimtelijke ordening

Vandaag worden wekelijks 60 tot 80 oude bouwdossiers opgevraagd en manueel van het Stadsarchief naar het Administratief Centrum gebracht. Dankzij de digitalisering kan dit binnenkort eenvoudiger.

 

Maarten Blommaert (N-VA), schepen van Omgevingsvergunningen: “Aalst beschikt als een van de eerste steden in Vlaanderen over een Bouwdossier Applicatie (BDA), waarmee burgers en ambtenaren online bouwdossiers kunnen raadplegen. Aanvragers kunnen er de benodigde bouwplannen en vergunningen opvragen om zo hun eigen plannen beter te kunnen vormgeven. Op die manier verlichten we het administratieve werk en kunnen de dossiers sneller vooruitgaan.”

 

Karim Van Overmeire (N-VA), schepen van Erfgoed, vult aan: “Als proefproject hebben we alle Aalsterse bouwdossiers uit de periode 1798 tot 1943 toegankelijk gemaakt.  Dat zijn er 7.600 en deze dossiers zullen dus kunnen opgevraagd worden via het E-loket. We willen dit uiteindelijk uitbreiden naar alle bouwdossiers van Aalst en de deelgemeenten, tot vandaag. Wanneer dat voltooid is, spreken we over 55.000 dossiers of 500 strekkende meter aan bouwdossiers die online zullen raadpleegbaar zijn.”

 

Bouwdossiers die ouder zijn dan 120 jaar kunnen vrij digitaal geconsulteerd worden. Voor jongere dossiers, dus van na 1903, zal eerst een aanvraagformulier ingevuld dienen te worden. Na ontvangst van goedkeuring krijgt de aanvrager een tijdelijke en unieke URL. Sommige delen van het dossier kunnen ook afgesloten worden indien ze niet relevant of privacygevoelig zijn.

 

Wie wenst gebruik te maken van het online archief, kan dat via  https://bouwdossiers.aalst.be/

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is