"Relatie met CD&V onder vriespunt"

Op 30 november 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018

Het Laatste Nieuws/Denderstreek,

Komt er een 'Bourgondische' coalitie in Aalst, net zoals in Antwerpen? Na de felle discussie tussen meerderheidspartijen N-VA en CD&V over de politiebegroting op de gemeenteraad, stuurde burgemeester D'Haese (N-VA) een sms naar de onderhandelaars van CD&V dat ze voorlopig niet meer welkom zijn aan de onderhandelingstafel. Woensdag waren er al gesprekken met sp.a en Lijst A.

Anderhalve maand na de verkiezingen is er nog altijd geen coalitie. Terwijl er altijd van uit werd gegaan dat N-VA, Open Vld en CD&V er wel gingen uitkomen, lijkt het er nu toch op dat er een serieuze breuk is tussen N-VA en CD&V.

CD&V is na zes jaar constructieve meerderheid onder burgemeester D'Haese kiezers verloren en dat doet pijn. Kopvrouw Ilse Uyttersprot haalde in 2012 nog meer dan 5.000 stemmen en zakte nu onder de 3.000 stemmen. In het achterhoofd speelt de score van Open Vld mee, want die partij verloor vanuit de oppositie ook stemmen aan N-VA. CD&V zit zo met een dilemma: als constructief meewerken in de meerderheid niet werkt, en in de oppositie zitten ook niet, misschien dan maar oppositie voeren vanuit de meerderheid?

Wisselmeerderheid met VB

Afgelopen dinsdag was daar een mooi voorbeeld van. Er was een ongezien harde discussie tussen burgemeester Christoph D'Haese en CD&V, die gemeenteraadslid Bart Van Lysebeth de mening van de partij liet verkondigen. Uiteindelijk werd de politiebegroting goedgekeurd, maar met een wisselmeerderheid van N-VA en Vlaams Belang. Ook al ongezien. Open Vld en CD&V onthielden zich van de stemming.

Na de gemeenteraad was D'Haese woedend op CD&V. "Hij heeft een sms gestuurd naar Uyttersprot en Beulens, waarin hij schrijft dat ze voorlopig niet meer welkom zijn aan de onderhandelingstafel", zegt een insider. Tegelijk legde D'Haese contacten met Lijst A van Ann Van de Steen en sp.a van Sam Van de Putte. Woensdag was Van de Putte op het stadhuis, volgens sommige bronnen om af te toetsen wat er mogelijk is.

Bourgondisch of Zweeds?

Een Zweedse coalitie met N-VA, CD&V en Open Vld heeft een meerderheid van 26 zetels op 43. Een Bourgondische coalitie tussen N-VA, Open Vld, Lijst A en sp.a heeft een meerderheid van 25 zetels. Dé vraag is in hoeverre D'Haese alles meent. "Doet hij dit om CD&V op de knieën te krijgen? Of heeft hij orders gehad van Bart De Wever om waar het kan het voorbeeld van de Bourgondische coalitie in Antwerpen te volgen?", vraagt een bron zich af.

Burgemeester D'Haese reageerde op de berichtgeving in onze krant op zijn Facebook-pagina: "Het klopt dat de relaties met CD&V sinds de voorbije verkiezingen onder het vriespunt zijn gezakt, daar hoeven we niet flauw over te doen. Ongetwijfeld heeft de destructieve houding die ze dezer dagen tentoonspreidt te maken met het mindere verkiezingsresultaat van die partij", zegt hij.

Volgens D'Haese is het "uitdrukkelijk niet de bedoeling 'iemands job af te nemen', zoals sommigen nu suggereren". "Het is wél de bedoeling om een werkbare bestuursmeerderheid te installeren, met loyale partners die niet uitsluitend naar de eigen navel staren of andere partijen vliegen willen afvangen. Zeer duidelijk: ik wil dat Aalst ook de komende jaren blijft vooruitgaan en daarvoor zijn partners nodig die schouder aan schouder willen staan voor Aalst en de Aalstenaars. Op een positieve manier. Met die criteria in het achterhoofd gaan we vanuit N-VA de komende dagen verder onderhandelen met de partijen die het beste voor hebben met onze stad."

RUTGER LIEVENS ■

 

Huwelijk N-VA en CD&V (voorlopig) voorbij: D'Haese neemt LijstA en SP.A mee aan tafel

Het Nieuwsblad*,

 “De deloyale uitlatingen en de uitgelokte stemming door CD&V maken elke constructieve deelname aan het beleid onmogelijk. Jullie hoeven zich voorlopig niet aan te bieden op de voorziene onderhandelingen.” Met die sms zette burgemeester en formateur Christoph D'Haese (N-VA) de gesprekken met CD&V stop. Er wordt nu gepraat met SP.A en LijstA.

Het zit meer dan scheef tussen N-VA en CD&V in Aalst. De bom ontplofte na de gemeenteraad waar CD&V de politiebegroting, een van de paradepaardjes van de burgemeester, niet mee goedkeurde. Ook Open VLD, de andere kandidaat-coalitiepartner, onthield zich bij de stemming. Het punt werd goedgekeurd door een wisselmeerderheid met Vlaams Belang.

Het stadsbestuur (N-VA, CD&V en LijstA) slaagde er de voorbije jaren in om disputen en onenigheden, in tegenstelling tot de vorige coalitie, binnenskamers uit te vechten. Daar lijkt na de gemeenteraadsverkiezingen verandering in te komen. De christendemocraten verloren twee zetels, voelen zich niet beloond door de kiezer en lijken nu oppositie te voeren vanuit de meerderheid. Dat wordt echter bijzonder slecht onthaald door N-VA, die zowel met CD&V als Open VLD onderhandelde over de vorming van een nieuw stadsbestuur. “De realiteit is dat CD&V een enorme deloyale houding heeft getoond en in de politiek is loyaliteit enorm belangrijk”, zegt D'Haese. “Door het punt over de politiebegroting te verdagen en zo te vertragen, maakt de partij zich op dit moment onmogelijk.”

Coalitie met 25 zetels

En dus praat D'Haese nu met SP.A (3 zetels) en LijstA (2 zetels). Samen met Open VLD (4 zetels) kan N-VA een coalitie met 25 zetels vormen. Dat is één zetel minder dan ze met CD&V zou hebben.

Kan het nog goed komen tussen N-VA en CD&V? “Als zij de politiebegroting mee goedkeuren en zich verontschuldigen, dan wel”, aldus D'Haese.

En of een akkoord met SP.A en LijstA realistisch is? “Dat zal ik met de nieuwe partners grondig bespreken”, antwoordt D'Haese. “Het is te vroeg om hierover uitspraak te doen. Ik zie SP.A en LijstA de komende dagen apart.”

Bij SP.A noch LijstA worden onze vragen beantwoord: een teken dat er effectief gepraat wordt. De vraag is of SP.A überhaupt kan meestappen in een beleid waarvan N-VA eerder al beloofde dat het zou verrechtsen, terwijl het in januari 2014 nog de lokale afdeling opblies ( enkel wie toen aangaf niet met N-VA te willen besturen, kreeg zijn lidkaart terug, nvdr) door het toen al te rechtse beleid. En is het toeval dat N-VA gesprekken voert met de socialisten net nuschepen Karim Van Overmeire (N-VA) op reis is in Taiwan?

Excuses?

Vlaams Belang, dat zijn zetels verdubbelde van 4 naar 8, is vragende partij is om N-VA te depanneren en voerde actie voor de gemeenteraad.

Bij CD&V rommelt het trouwens intern, want niet iedereen zou akkoord zijn met de huidige strategie. Volgens schepen Ilse Uyttersprot werd de onthouding bij de politiebegroting wel volledig gedragen binnen de partij. “Het is een beslissing die we unaniem hebben genomen”, zegt Uyttersprot. Of haar partij bereid is om verontschuldigingen aan te bieden? “Dat moet worden besproken. Wij zijn nog altijd bereid om constructief mee te werken”, zegt ze.

Leen De Smedt ■

 

Vlaams Belang: "Als D'Haese voor sp.a en Lijst A kiest, is dat regelrechte schande"

Het Laatste Nieuws/Denderstreek,

Verschillende bronnen bevestigen dat Christoph D'Haese (N-VA) gesprekken wil aanknopen met sp.a en Lijst A om een 'Bourgondische' coalitie te vormen, en daar is Vlaams Belang helemaal niet tevreden mee.

"Een regelrechte schande is het, een middelvinger naar de Aalstenaars en zijn eigen kiezers", zegt Steve Herman van Vlaams Belang in Aalst. "'Baby De Wever' D'Haese praat liever met de linkse verliezers van sp.a en Lijst A, terwijl hem het lef en fatsoen ontbreekt om met de grote winnaars Vlaams Belang te praten. Echte leiders omringen zich met winnaars, zwakke leiders met verliezers", aldus Herman. "Wij geven geen gedoogsteun aan een meerderheid met socialisten”, voegt hij er nog aan toe. (RLA)

 

Groen reageert op coalitieonderhandelingen: “Opvallend dat sp.a nu wel in bestuur wil met N-VA”

HLN +,

Aalst Ook Groen reageert op het nieuws dat N-VA voorlopig niet meer verder onderhandelt met CD&V, maar gesprekken aanknoopt met sp.a en Lijst A.

“In plaats van politieke spelletjes te spelen in Aalst, zou D’Haese beter werk maken van een sterk inhoudelijke verhaal”, aldus Groen. “De Aalstenaar zit niet te wachten op geruzie, maar wil oplossingen voor hun problemen. Op 14 oktober werd een duidelijk signaal gegeven voor gezonde lucht, fietsveiligheid, een klimaatneutrale stad, en betaalbare woningen voor elke Aalstenaar. Maar over deze belangrijke thema’s geen nieuws.”

“De ondersteuning van een mobilisatie naar de klimaattop komende zondag werd weggestemd op het college wegens ‘te ideologisch’. Dit hoewel de stad enkele jaren terug het burgemeestersconvenant ondertekende en acties voor een beter klimaat daar deel van uitmaken”, zegt Lander Wantens van Groen.

“D’Haese en N-VA luisteren niet naar de stem van de Aalstenaar. Bovendien is het ook opvallend dat sp.a een aantal jaar terug met ruzie uit de meerderheid stapte en nu opnieuw samen aan tafel zit met N-VA en Lijst A”, zegt Groen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is