Recordaantal huwelijken in 2022

Op 30 december 2022, over deze onderwerpen: Burgerlijke Stand

2022 was een recordjaar voor het aantal huwelijken dat in Aalst heeft plaatsgevonden. Liefst 369 koppels stapten in het huwelijksbootje. Nooit eerder waren er zoveel huwelijken. Het laatste boerenjaar was 2018 met 336 huwelijken. Schepen van Burgerlijke Stand Caroline De Meerleer (N-VA) ziet maar één verklaring: “Veel koppels hebben gewacht om te huwen tot de COVID-maatregelen drastisch werden versoepeld. Twee jaar of langer wachten om elkaar het ja-woord te geven, het heeft ons een topjaar aan huwelijken opgeleverd.”

Dinsdag vonden de laatste drie huwelijken van het jaar plaats. En of de huwelijken geboomd hebben in 2022! Aalst tekende een stijging op van maar liefst 34% tegenover 2021. Liefst 369 koppels gaven elkaar in 2022 het ja-woord (2021: 275). Nochtans zette het jaar zich tot en met april aarzelend in met vergelijkbare cijfers ten opzichte van 2021. Maar vanaf mei 2022 ging het crescendo. Er werd met 43 huwelijken zelfs een quasi verdubbeling genoteerd tegenover dezelfde maand in 2021 (22 huwelijken). Hiermee was de trend gezet tot en met oktober, wanneer traditioneel het aantal huwelijken terugvalt.

De Meerleer geeft graag een paar interessante gegevens mee. De populairste leeftijdscategorieën om te huwen zijn koppels tussen 25 en 29 en tussen 30 en 34 jaar, samen goed voor 36% van het totaal. Maar ook huwen op latere leeftijd gebeurt vaak, want meer dan 10% van het totaal aantal bestaat uit koppels ouder dan 50. Dinsdag en zaterdag hebben tot het einde een nek-aan-nek race gehouden om de ‘populairste’ trouwdag te worden, maar uiteindelijk won dinsdag met 153 gehuwde koppels en strandde zaterdag op 152 koppels.

“In 2022 is er meer dan 1 koppel gemiddeld per dag getrouwd. Dat is bijzonder veel en is te verklaren door de ingezette inhaalbeweging na de coronaperiode. Ongetwijfeld zal deze tendens zich ook aftekenen in andere steden en gemeenten”, aldus De Meerleer (N-VA). “De huwelijksagenda voor 2023 begint zich stilaan goed te vullen. Het record van dit jaar breken, zal niet lukken, maar ik hoop wel dat de zomer even mooi zal zijn als dit jaar zodat we de 90 huwelijken die dit jaar in de tuin van de eeuwige liefde hebben plaatsgevonden, kunnen evenaren.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is