Prinses Astrid vandaag in Moorsel voor opening 'PiKANT!'

Op 29 mei 2019, over deze onderwerpen: Cultuur

Het Nieuwsblad

Prinses Astrid knipt vanavond in Moorsel het lintje van de tentoonstelling PiKANT! van ondernemer en miljardair Fernand Huts. Volgens burgemeesterChristoph D'Haese (N-VA) zet de expo Aalst en bij uitbreiding Moorsel op de internationale kaart.

“Aalst zal aan de erkenning van kant als werelderfgoed bij Unesco een geweldige dynamiek geven”

Een indrukwekkende schare topondernemers schoof dinsdag aan de antieken tafels in het waterkasteel van Willy Michiels in Moorsel: Fernand Huts van Katoen Natie en Indaver, Michiels zelf, Jan Pieter De Nul van Jan De Nul Group en Greet Van de Velde van lingeriegroep Vandevelde. Ze leverden samen met Living Lace vzw hun medewerking aan de expo PiKANT!van The Phoebus Foundation van Huts, dat de vierde zomer op rij een grote tentoonstelling organiseert, dit keer in Moorsel.

“Het waterkasteel is uniek”, sprak Huts. “Dit was het hof van plaisance waar de abten van de abdij van Affligem naartoe gingen wanneer ze heel devoot hun dag hadden doorgebracht. Meneer Michiels heeft dat gerestaureerd tot een prachtig renaissancegebouw. Aalst zal aan de erkenning van het maken van kant in Vlaanderen als werelderfgoed op de Unesco-lijst een geweldige dynamiek geven.” Ten vroegste in 2026 kan die erkenning er komen, maar de vzw Kant in Vlaanderen is alvast bezig een dossier op te maken. Er kon ook een grapje af bij Huts: “De burgemeester heeft nu toch al de nodige relaties met Unesco opgebouwd (verwijzend naar het debacle rond de carnavalsgroep die Joden uitbeeldden, nvdr.).” De expo gaat over kant in al zijn verschijningsvormen: van doopkleedjes tot trouwjurken, sexy lingerie en hedendaagse kunstcreaties. Er zijn stukken uit binnen- en buitenland, zowel uit privécollecties als musea. Er hangen ook enkele topwerken van meesters als Rubens, Jordaens en Van Dyck.

Kritiek

Op voorhand was er kritiek op de subsidies die Huts en co. ontvangen voor de expo: de  maximale bijdrage van de stad, 5.000 euro, plus logistieke steun. “Net zoals andere verenigingen heeft de vzw Phoebus Foundation recht op die tegemoetkoming”, zegt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA).

“Als u zich laat onderdompelen in deze expo, zult u zien dat dit een peulschil is, de kruimels die van de rijke culturele tafel vallen in Moorsel. Dit geeft een internationale dimensie aan Aalst: mensen gaan naar Moorsel komen voor iets dat werkelijk uniek is, een combinatie van ondernemerschap en tegelijk prachtige kunst die naar een deelgemeente van Aalst gehaald wordt. Iets wat we hier de afgelopen decennia nog niet hebben meegemaakt”, zegt hij nog. Vandaag openen prinses Astrid en prins Lorenz de tentoonstelling officieel. Vanaf morgen donderdag tot en met 30 september is het toegankelijk voor het grote publiek op drie locaties: de Orangerie van het waterkasteel, de kerk van Moorsel en de kapel Sint-Gudula. Een ticket kost 10 euro, zestigplussers betalen 7 euro.

Cultuur : Huts toont geschiedenis van slip en beha

Gazet van Antwerpen

De Antwerpse ondernemer Fernand Huts (68) wil vanaf donderdag 30 mei tienduizenden mensen naar Aalst lokken met de tentoonstelling PiKANT! Samen met enkele andere geldschieters toont hij er de geschiedenis van de slip en de beha. “Er is ook een gratis tettenmeter”, zegt Huts.

Fernand Huts is terug. Niet als havenbaas die kibbelt met de vakbonden, of als kijvende werkgever die zegt dat de regering er niets van bakt. Sinds enkele jaren profileert de baas van het logistieke bedrijf Katoen Natie, dat wereldwijd vijftienduizend mensen tewerkstelt, zich als cultuurliefhebber. Met het project Vossen, een evenement dat gebaseerd was op het verhaal van Reynaert de Vos, lokte Huts vorig jaar 58.500 mensen naar het Waasland. “Met PiKANT! willen we nog beter doen”, zegt hij.

De tentoonstelling PiKANT! vindt plaats in de tuin, de kapel en de kerk rond het Waterkasteel van Moorsel, een deelgemeente van Aalst. “Ik wil de geschiedenis van kant in Vlaanderen en Europa vertellen, omdat dat weefsel hier in de zestiende eeuw is ontstaan”, zegt Huts. “In de streek rond Aalst, maar ook in bijvoorbeeld Mechelen en Lier, waren allerlei vrouwen aan de slag in de kantindustrie. Ze maakten thuis kanten doopkleren en trouwjurken, terwijl hun mannen buiten op het land werkten.” PiKANT! bestaat uit tientallen kunstwerken die met kant te maken hebben, van avondjurken tot beha's. De kledingstukken komen zowel uit privécollecties als uit musea. Er zijn ook allerlei juwelen met kant en tientallen kunstwerken van onder meer Rubens, Jordaens en Van Dyck, die gevlochten kant in hun schilderijen verweven.

Glitter en glamour

Maar Huts zou Huts niet zijn als hij aan al dat cultureels geen kwinkslagen zou toevoegen. Als we met hem door de tentoonstelling wandelen, zien we naast een collectie kanten kledingstukken ook enkele oldtimers staan. Wat hebben die auto's met kant te maken? “Niks”, zegt Huts. “De wagens staan er bij voor de glitter en glamour. In de komende dagen leggen we enkele slipjes op de motorkappen. Dat maakt het extra pikant.”We passeren langs een extravagante jurk met kant, bloemen, veren en getrimd paardenhaar. Een poetshulp is nog even de ramen van de etalage aan het schoonmaken, maar Huts neemt de vod en het poetsproduct voor de foto graag even over. De Aalsterse burgemeester Christoph D'Haese mag de ladder vasthouden. Het is duidelijk wie de baas is.

Speeltuin

Eigenlijk is de organisatie van PiKANT! het werk van vijf bedrijven. Twee daarvan, het logistieke bedrijf Katoen Natie en de afvalverwerker Indaver, zijn eigendom van Huts. De drie andere geldschieters zijn baggeraar Jan De Nul, lingerieproducent Van de Velde en immokantoor Michiels, waarvan Willy Michiels de eigenaar is van het Waterkasteel. Maar het is Huts die de show naar zich toe trekt. “Er is iets heel speciaals: een tettenmeter”, zegt Huts. “Daarmee kunnen vrouwen de échte omtrek van hun borsten laten meten.”We peilen voorzichtig naar de intenties van Huts: is hij nu meer cultuurpaus dan ondernemer? “Maar neen, ik beheer mijn eigen agenda. Katoen Natie is evenzeer mijn speeltuin als deze tentoonstelling”, zegt hij. “Of ik met de jaren rustiger ben geworden? Neen, want ik ben altijd rustig geweest. En ik heb een uitstekende relatie met de vakbonden. Dat ik minder in de pers kom, heeft niets met mij te maken. Journalisten voeren tegenwoordig liever transgenders op. Dat is alles.”

PiKANT!, van 30 mei tot 30 september 2019, elke dag open van 11 tot 18 uur, inkom: 10 euro, 7 euro voor 60+'ers en gratis voor jongeren onder 19 jaar en studenten. www.pikant.vlaanderen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is