Ook zonder CD&V kan meerjarenbudget gestemd worden

Op 11 december 2019

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) voorziet op ‘D-day’ 17 december meteen een extra gemeenteraad, voor het geval CD&V opnieuw niet zou opdagen. Zo kan de meerjarenbegroting ook zonder de partij gestemd worden.

Dinsdag 17 december is het erop of eronder voor de financiële meerjarenbegroting en de bestuurbaarheid van Aalst vanaf 1 januari. Dat het vertrouwen tussen meerderheidspartijen N-VA en door Open VLD enerzijds en CD&V anderzijds kapot is, blijkt uit het feit dat op D-Day twee identieke gemeenteraden gepland staan. Daagt CD&V niet op, zoals het op 26 november deed omdat ze vinden dat “de burgemeester eerst eerherstel moet geven aan schepen Ilse Uyttersprot (CD&V)”, wiens bevoegdheden werden afgenomen, dan kan de stemming toch doorgaan op een meteen volgende tweede raad waar het aantal aanwezige leden niet meer van tel is: een maatregel die mogelijk gemaakt wordt door artikel 26 van het Decreet Lokaal Bestuur om een stad in tijden van politieke crisis draaiende te houden. N-VA en Open VLD (met samen 20 zetels) hebben in dat geval ook een meerderheid tegenover de oppositie (17 zetels).

“Deze maatregel was nodig door het onvoorspelbaar gedrag van CD&V”, zegt burgemeester D’Haese (N-VA). “Aalst moet op een technisch goede manier bestuurbaar blijven.” De vraag is hoe de CD&V-fractieleden zullen stemmen als ze wel aanwezig zijn: eerherstel voor Uyttersprot is er nog steeds niet. Dit weekend en maandag heeft de partij nog een fractievergadering en partijbestuur.

CD&V-projectleider Olivier Van Kerkhove zegt niet te spreken te zijn over de zetten van D’Haese. “Het Unesco-fiasco en het CD&V-debacle bepalen het eerste jaar van D’Haese II. Het zal op beide fronten voor hem en zijn eerste schepen (Karim Van Overmeire, nvdr.) slechts een pyrrusoverwinning blijken. De enige dupe zijn de meer dan 85.000 Aalstenaars”, zegt Van Kerkhove.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is