Ondanks verzet toch vergunning voor windmolen Terjoden

Op 8 mei 2019, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening

Het Laatste Nieuws

Ondanks verzet van het buurtcomité en de stad Aalst en een weigering bij de provincie Oost-Vlaanderen is er in beroep toch een vergunning afgeleverd voor een windmolen in de wijk Terjoden in Erembodegem. Buurtbewoners zijn gechoqueerd en organiseren een nieuw protest. "Deze keer nemen we een advocaat en gaan we naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Desnoods protesteren we bij Europa", zegt woordvoerder Peter Maertens.

BUURTCOMITÉ STAPT NAAR RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

In juni 2018 begon het buurtcomité van de omgeving Meidoornlaan in het Erembodegemse Terjoden het protest tegen de windmolen te organiseren. De bewoners vonden een medestander in de schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Verdoodt(N-VA), zelf afkomstig uit die buurt. Er volgde een negatief advies van de stad

Aalst en een weigering door de provincie Oost-Vlaanderen. Het plan leek van de baan, maar de ontwikkelaar die de windmolen wil plaatsen, ging in beroep bij de Vlaamse overheid. De stad werd opnieuw gevraagd om advies en er volgde een tweede negatief advies. "De Vlaamse minister van Omgeving heeft nu wel een vergunning verleend", bevestigt schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Verdoodt (N-VA). Die Vlaams minister van Omgeving heet Koen Van den Heuvel (CD&V).

150 meter hoog

Lander Wantens van Groen reageert tevreden op het nieuws dat de windmolen er toch nog komt. "De aanvraag voldeed aan alle eisen. De stad had bijgevolg geen juridische grond tot negatief advies. De stad is dus terecht teruggefloten. Deze beslissing is een duwtje in de rug voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Met Groen vragen we meer ambitie en middelen om alsnog de doelstellingen 20 procent CO2-reductie tegen 2020 te halen", zegt Wantens.

Het gaat om een turbine van 150 meter hoogte. De geplande windturbine heeft een vermogen van 3,6 megawatt, wat overeenkomt met een jaarverbruik van 2.285 gezinnen. Deze productie zorgt voor een vermeden CO2-uitstoot van 3.656 ton CO2 per jaar, 4 procent van de beoogde doelstelling in Aalst.

Crowdfunding

Het buurtcomité laat het er niet bij en neemt een advocaat onder de arm. "We gaan hiermee verder en trekken naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen, desnoods gaan we tot bij de Europese instellingen hiervoor", zegt Peter Maertens van het actiecomité. "Het komt er nu op aan de buurt weer te mobiliseren. We willen starten met een crowdfunding om de kosten van de advocaat te betalen. Zaterdag 11 mei is er om 10 uur een vergadering in de lokalen van de jeugdbeweging in de Dennenlaan", klinkt het. "We zijn voor alle duidelijkheid niet tegen groene energie, maar wel tegen de negatieve gevolgen voor de volksgezondheid van een windturbine zo dichtbij een woonwijk."

Of de stad meestapt in dat proces tegen de windturbine is nog niet duidelijk. "We beraden ons daarover", zegt schepen Verdoodt (N-VA).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is