Nationaal Park Scheldevallei ook goed nieuws voor Aalst

Op 16 oktober 2023, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Toerisme

Het Nationaal Park Scheldevallei is geboren! Die heuglijke boodschap brachten Vlaams minister van Omgeving en Toerisme Zuhal Demir en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (beiden N-VA) na de ministerraad afgelopen vrijdag. Dat betekent ook goed nieuws voor Aalst, dat via de Beneden-Dendervallei op zijn grondgebied deel uitmaakt van het afbakeningsgebied van het nieuwe Nationaal Park. Schepen van Natuur en Landbouw Katrien Beulens en schepen van Toerisme Caroline De Meerleer (beiden N-VA) zijn verheugd met deze beslissing. “Nu kunnen we beginnen toewerken naar de ontwikkeling van een groene, recreatieve onthaalpoort in onze stad die toegang biedt tot het Nationaal Park Scheldevallei.”

 

De Scheldevallei tussen Gent en Antwerpen, met haar unieke getijdennatuur rond de Schelde en haar bijrivieren, waaronder de Dender, is door de Vlaamse Regering officieel uitgeroepen tot Nationaal Park. Door de erkenning wil de Vlaamse Regering in een dichtbevolkt Vlaanderen enkele grote en robuuste natuurgehelen creëren. Het Nationaal Park Scheldevallei strekt zich uit over 3 provincies en 23 steden en gemeenten.

 

Deze erkenning betekent ook goed nieuws voor Aalst, want een deel van Gijzegem maakt, gezien de getijdenwerking binnen de Beneden-Dendervallei, deel uit van het de perimeter van het Nationaal Park. Nu de Vlaamse Regering de beslissing heeft genomen en het Nationaal Park Scheldevallei een erkenning heeft gekregen, willen de schepenen Beulens en De Meerleer Aalst op de kaart zetten als onthaalpoort tot het Nationaal Park.

 

Beulens is dankbaar voor de erkenning als Nationaal Park en de steun die hiervoor vanuit Vlaanderen zal worden verleend. “We kunnen nu binnen het natuurgebied extra maatregelen nemen met steun van Vlaanderen en in samenwerking met de vele partners. Uiteraard zullen we dit doen met respect voor het bestaand landbouwgebruik.”

 

De Meerleer zegt dat Aalst momenteel al heel wat verblijfstoeristen aantrekt die hier komen wandelen en fietsen. En die beweegreden om naar Aalst te komen, wil ze nog versterken. “Dankzij de talrijke gastvrije logies, maar ook de diverse vervoersfaciliteiten (station, parkeergelegenheid en fietsverhuur) en uiteraard onze extra troeven op vlak van erfgoed, waterrecreatie en fiets- en wandelknooppunten kunnen we in het zuidelijke gedeelte een mooie onthaalpoort van het Nationaal Park Scheldevallei uitbouwen om zo nog meer toeristen Aalst en zijn groene deelgemeenten te laten ontdekken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is