Modernisering gemeenteraad: “Nieuw stemsysteem, slimme camera’s en live uitzending”

Op 5 maart 2021

De gemeenteraad van Aalst staat voor een grote modernisering. Een nieuw stemsysteem, slimme camera’s en schermen moeten ervoor zorgen dat elke Aalstenaar de gemeenteraad eenvoudig kan volgen. “Vroeger moest een Aalstenaar naar de gemeenteraad komen, nu komt de gemeenteraad naar de Aalstenaars”, zegt gemeenteraadsvoorzitter David Coppens (N-VA). “We willen het eenvoudig maken om onze lokale democratie mee te volgen.”

Tijdens de coronacrisis volgen de raadsleden de vergaderingen van de gemeenteraad vanuit hun eigen huis. Geïnteresseerde burgers kunnen digitaal meevolgen. Na de coronacrisis keren de gemeenteraadsleden terug naar de raadszaal in het belfort, maar geïnteresseerde Aalstenaars zullen de vergaderingen nog altijd vlot kunnen volgen vanuit hun eigen huis. Daarvoor investeert de stad in onder meer nieuwe camera’s, die de gemeenteraad live zullen streamen.

Er wordt nu volop gewerkt aan de apparatuur om de gemeenteraad live te kunnen uitzenden. Gemeenteraadsvoorzitter David Coppens (N-VA) kreeg een toelichting bij de plannen. “Er komen slimme camera’s die automatisch doorschakelen naar het raadslid dat aan het woord is. Het stemsysteem werd vernieuwd en de schermen in de raadzaal worden beter afgesteld opdat het aanwezige publiek de vergaderingen vlotter kan volgen. Na de gemeenteraad kan je de opnames eenvoudig herbekijken. Het zal dan niet nodig zijn om de hele vergadering te bekijken: je kan ook gewoon snel zoeken naar het agendapunt dat jou aanbelangt of interesseert”, zegt hij.

“De Aalstenaars hebben het recht om te weten wat er wordt beslist in hun stad, en hoe dat gebeurt. Vroeger moest je veel moeite doen om de gemeenteraad mee te volgen, maar we willen dat eenvoudig maken voor iedereen. De gemeenteraadsleden zullen hun tenen hopelijk extra uitkuisen, als ze weten dat heel Aalst kan meekijken”, besluit gemeenteraadsvoorzitter David Coppens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is