Mensenlevens redden met steun voor defibrillatoren

Op 26 juni 2016, over deze onderwerpen: Veiligheid
Christoph D'Haese

Als burgemeester én als federaal volksvertegenwoordiger ijvert Christoph D'Haese voor de Automatische Externe Defibrillator (AED). Met een AED kunnen eerstehulpverleners de overlevingskansen na een hartstilstand met 60% doen toenemen. "We moeten mensenlevens redden waar mogelijk", zegt Christoph.

In België krijgen ongeveer 30 mensen per dag een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Wel 10.000 mensen overlijden elk jaar omdat ze het ziekenhuis niet op tijd kunnen bereiken. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) kan die overlevingskansen met 60% doen toenemen.

Op grondgebied Aalst zijn er reeds 26 vaste AED’s waarvan 10 geplaatst door de stad en 5 door het ocmw.  Van de 26 gekende AED’s bevinden er zich slechts 3 in een deelgemeente. In 2016 investeert de Stad Aalst in 23 extra toestellen en in 2017 nog eens in 18 extra toestellen.

Burgemeester Christoph wil nog meer doen om nog meer mensenlevens te redden. Als burgemeester schakelt Christoph een versnelling hoger door AED's op te nemen in een subsidiereglement: wie een AED plaatst, kan daar financiële steun voor krijgen van de Stad.

Als federaal volksvertegenwoordiger heeft Christoph dan weer een wetsvoorstel ingediend om politievoertuigen uit te rusten met een AED-toestel. "Hoe meer AED-toestellen, hoe meer kansen slachtoffers van een hartstilstand hebben", weet Christoph.

In ideale omstandigheden komt er binnen een straal van 550 meter overal een publiektoegankelijke AED. Christoph promoot de toestellen overal en maakt ook veel reclame voor EHBO.  Zo organiseerde de Stad vorige week samen met Hogeschool Odisee, het OLV-ziekenhuis, het A.S.Z., de Brandweerzone Zuid-Oost en het Rode Kruis een grootschalige AED-oefening waaraan 150 personen deelnamen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is