Meer cellen nodig in onze politiezone

Op 22 december 2017, over deze onderwerpen: Politie, Veiligheid

Christoph D'Haese
Aalst heeft een groter Politiehuis nodig. Niet alleen maken ook naburige politiezones gebruik van de Aalsterse cellen: nu is ook de aanhoudingstermijn voor gerechtelijke feiten verlengd van 24 naar 48 uur. “Een langere aanhoudingstermijn is een goede zaak, maar het betekent ook dat er een capaciteitsprobleem mogelijk is in de cellen”, zegt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA).

Het cellencomplex van Aalst telt 8 individuele doorgangscellen en 1 gemeenschappelijke cel met apart toilet waar 30 gedetineerden ondergebracht kunnen worden.

De Lokale Politie kan dus in theorie 38 verdachten tegelijkertijd huisvesten, maar dit is in de praktijk niet altijd mogelijk. Cellen zijn bijvoorbeeld niet beschikbaar als ze gereinigd moeten worden. Bovendien doen ook verschillende naburige politiezones beroep op de Aalsterse cellen. Tussen Aalst en Brussel is er geen enkele politiezone met een eigen cellencomplex. Zo brengen onder andere de Politiezone Ninove en de Politiezone Denderleeuw/Haaltert hun gedetineerden naar Aalst wanneer hun eigen commissariaten gesloten zijn. 

De verlenging van de aanhoudingstermijn voor gerechtelijke feiten legt nu extra druk op de celcapaciteit in het Aalsterse Politiehuis. Concreet betekent het bv. ook dat gedetineerden een warme maaltijd moeten krijgen, terwijl ze nu alleen een broodmaaltijd krijgen.

“Veel extra werk, er zijn nieuwe veiligheidsmaatregelen nodig en er dreigt een capaciteitsprobleem”, beseft burgemeester Christoph D’Haese, die aan het hoofd van de politie staat. “We hebben nood aan een groter Politiehuis. Ik denk ook dat de naburige zones zich anders moeten organiseren. Ik ga eerstdaags met de omliggende zones aan tafel zitten”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is