U bent hier
Linkse oppositiepartijen vragen extra gemeenteraad na 'Uyttersprot-debacle'
Groen, LijstA en SP.A hebben zonet een voorstel ingediend om op vrijdag 15 november een extra gemeenteraad in te lassen. "De crisis waarin het huidige stadsbestuur verkeert, verdient een uitleg", luidt het. De kans is echter bijzonder klein dat die bijeenkomst er effectief komt.
"De Aalstenaar verdient duiding waarom één schepen tijdelijk alle bevoegdheden verliest", klinkt het bij de linkse oppositie. In het document dat ze voorleggen, staat één agendapunt voor een bijkomende gemeenteraad op 15 november: een vraagstelling volgens het decretaal interpellatierecht met vragen over de politieke crisis in Aalst. "We willen uitleg over de reden waarom de schepen haar bevoegdheden zijn afgenomen, wie de beslissingen over haar bevoegdheden zal nemen en de diensten zal aansturen." Ook eisen ze antwoorden op vragen rond het personeelsbeleid en wat ze de "afbraak van de jeugd-, cultuur- en sociale sector" noemen.
Crisis
De aanleiding is natuurlijk de crisis in het Aalsterse stadsbestuur waarbij N-VA en Open VLD hun coalitiepartner, schepen Ilse Uyttersprot (CD&V), niet langer vertrouwen. Volgens hen lekte zij documenten naar de pers en stelde ze informatie uit de financiële meerjarenplanning verkeerd voor. De partij CD&V, die Ilse Uyttersprot volledig blijft steunen, noemt dat onzin en "verwerpt de uitleg van de burgemeester." Zij blijven hameren op "een socialer meerjarenplan", dat tegen de gemeenteraad van 17 december klaar zou moeten zijn.
Kans bijzonder klein
De kans dat Groen, LijstA en SP.A hun slag thuishalen, is op dit moment onbestaande: om een extra gemeenteraad bijeen te krijgen, zijn vijftien handtekeningen nodig: minstens een derde van het totale aantal gemeenteraadsleden. In Aalst zijn er dat 43. "Bovendien moet ook dan nog aan alle eisen voldaan zijn", zegt gemeenteraadsvoorzitter David Coppens (N-VA). "Een vraag alleen is niet voldoende, er moet een concreet voorstel tot beslissing met een toelichting voorliggen."
Oproep
De linkse oppositiepartijen lanceren nu een oproep: "We vragen de andere raadsleden het document, dat aan de balie van het administratief centrum ligt, te ondertekenen. De Aalstenaar heeft recht op meer openheid van het bestuur naar de buitenwereld toe."
Op dit moment hebben ze maar negen van de vijftien noodzakelijke handtekeningen.