LijstA, Groen en SP.A vragen extra gemeenteraad, maar kans zo goed als nihil dat die er komt

Op 8 november 2019

Groen, LijstA en SP.A dienden donderdagochtend een voorstel in om op vrijdag 15 november een extra gemeenteraad in te lassen, nu schepen Uyttersprot (CD&V) geen bevoegdheden meer heeft. De kans is echter bijzonder klein dat die er effectief komt.

“De Aalstenaar verdient duiding waarom één schepen tijdelijk alle bevoegdheden verliest”, klinkt het bij de linkse oppositie. In het document dat ze voorlegden, staat één agendapunt voor een bijkomende gemeenteraad op 15 november. “Dat is een vraagstelling over de politieke crisis volgens het decretale interpellatierecht. We willen uitleg over de reden waarom de bevoegdheden van schepen Ilse Uyttersprot (CD&V) werden afgenomen, wie de beslissingen voor haar bevoegdheden zal nemen en wie de diensten zal aansturen.”

Ook eisen ze antwoorden op vragen rond het personeelsbeleid en wat ze de “afbraak van de jeugd-, cultuur- en sociale sector” noemen.

De aanleiding is de crisis over het budgettaire meerjarenplan, waarbij N-VA en Open VLD schepen Ilse Uyttersprot (CD&V) niet langer vertrouwen. CD&V blijft achter Uyttersprot staan en eist een socialer meerjarenplan.

De kans dat Groen, LijstA en SP.A hun slag thuishalen, is onbestaande: om een extra gemeenteraad bijeen te krijgen, zijn vijftien handtekeningen nodig, minstens een derde van het totale aantal gemeenteraadsleden. In Aalst zijn er dat 43. “Bovendien moet ook aan alle eisen voldaan zijn”, zegt gemeenteraadsvoorzitter David Coppens (N-VA). “Een vraag alleen is niet voldoende, er moet een concreet voorstel tot beslissing met een toelichting voorliggen.”

De drie partijen vragen nu de andere raadsleden het document te ondertekenen. Op dit moment hebben ze maar negen van de vijftien noodzakelijke handtekeningen. De eerstvolgende gemeenteraad is op dinsdag 26 november.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is