Lente trekt paddentrek op gang

Op 22 maart 2023, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Natuur en dierenwelzijn

Nu de lente haar intrede heeft gemaakt, komt de paddentrek stilaan weer op gang. Daarom vragen schepen van Natuur & Duurzaamheid Katrien Beulens (N-VA) en schepen van Dierenwelzijn Caroline De Meerleer (N-VA) aan de automobilisten om de komende weken extra oplettend te zijn vanaf valavond. “Padden gaan weer pad. Helaas sterven tijdens die jaarlijkse paddentrek heel wat dieren onder de wielen van voertuigen. Extra waakzaamheid is geboden”, aldus beide schepenen.

 

Eenmaal de avonden en nachten warmer worden, ontwaken de padden uit hun winterslaap en trekken ze massaal naar de poel of vijver om zich voort te planten. Deze natuurlijke drang zorgt ervoor dat ze een gevaarlijke trektocht ondernemen vanuit weilanden of gazons. Hiervoor dienen ze de straat over te steken, waar het dikwijls slecht afloopt door het aanzuigeffect van een voorbijrijdende auto.

 

Op de eerder landelijke locaties zijn er tijdelijke ingrepen die het makkelijker maken om de dieren veilig te laten oversteken. “In de Meersstraat in Gijzegem zet de groendienst tijdelijke schermen. De dieren komen in emmers terecht en worden door vrijwilligers van Natuurpunt en leerlingen van De Speelplaneet overgezet. In de Blektestraat en Vijverstraat in Hofstade is er een permanente geleidingwand naar een ecoduct. Een opening die onze groendienst toelaat om het natte weiland te maaien wordt jaarlijks afgezet met een tijdelijk scherm”, zegt Beulens.

 

Maar padden en kikkers bevinden zich ook in het centrum van de stad, vb aan het Koningin Astrid Park. “Het is vrij uniek dat in een stedelijke omgeving zoals het Klein Parksken zo’n verscheidenheid aan amfibieën terug te vinden is. In tegenstelling tot in de deelgemeenten zijn er jammer genoeg niet onmiddellijk infrastructurele ingrepen mogelijk om de oversteek veiliger te maken. Ik trek ’s avonds zelf op pad om hen een handje te helpen, maar wil ook de chauffeurs vragen om voldoende traag te rijden en oplettend zijn,” geeft De Meerleer mee.

 

De locaties waar de paddentrek zich vooral manifesteert, worden in Aalst aangegeven met een speciaal verkeersbord.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is