Inschrijvingen voor scholen: N-VA Aalst vraagt terugkeer naar oude systeem

Op 9 november 2021, over deze onderwerpen: Onderwijs

Het centraal-aanmeldsysteem, waarmee ouders hun kinderen digitaal dienen in te schrijven voor een school in het secundair onderwijs in Aalst, wordt dit najaar geëvalueerd. De beslissing ligt niet bij het Aalsterse staatsbestuur, maar bij het Lokaal Overleg Platform (LOP) dat de Aalsterse scholen groepeert. Het stadsbestuur heeft daar maar 3 stemmen op 47. Voor de Aalsterse N-VA heeft het centraal aanmelden veel meer nadelen dan voordelen.  De fractie vraagt een terugkeer naar het oude systeem.
 
Raadslid Pieter Cassiman: “Zoals we voorspelden waren te veel ouders en hun kinderen teleurgesteld door dit computergestuurde systeem. We vragen de leden van het Lokaal Overlegplatform Secundair Onderwijs Aalst (LOP) dan ook om goed na te denken of ze met dit systeem verder willen.”
 
“Ik hoop dat het LOP zich bij de evaluatie ook zal buigen over de alom gekende nadelen van dit oneerlijke computersysteem en hoop dat ze terug overschakelen naar het eerlijke chronologische systeem waarbij de ouder en het kind samen een school kiezen die het best bij de noden van het kind aansluit”, sluit raadslid Yasmine Deghels zich hierbij aan.
 
Ook voor raadslid Karolien Devos kan het systeem nu voorligt op weinig sympathie rekenen: ‘Het kan toch niet de bedoeling zijn dat mensen het lot van hun kinderen aan een algoritme toevertrouwen. Dat is niet het soort maatschappij waar wij als N-VA voor ijveren.”
 
Volgens raadslid Raf Sidorski is er iets grondig fout met het systeem: “Kinderen die niet in Aalst wonen, kunnen in Aalst naar school komen. Aalst is en blijft een scholenstad. Nu zeggen we echter tegen sommige Aalsterse kinderen dat er voor hen geen plaats in hun school van keuze. Tegelijk zeggen we tegen anderen van (ver) buiten onze stad dat ze hier naar school kunnen. Dat voelt onrechtvaardig aan.”
 
Karim Van Overmeire, schepen van Onderwijs, staat achter de bemerkingen van de N-VA-fractieleden: “We hebben vorig schooljaar duidelijk gemaakt dat we dit systeem niet willen. Het is echter het LOP dat hierover beslist. Uit de discussies blijkt dat sommigen het gebrek aan capaciteit willen aangrijpen om een geforceerde sociale mix door te voeren. Voor mij staat de keuzevrijheid van de ouders voorop. Ouders met een uitgesproken voorkeur die desnoods extra inspanningen willen doen - zoals in de rij gaan staan – moeten daartoe de kans krijgen. Nu krijgen ze zelfs de kans niet meer en beslist een door een computer  gestuurde loterij. Dat is voor veel mensen terecht moeilijk verteerbaar.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is