Indexering van dagprijzen in OCMW-rusthuizen lokt discussie uit

Op 3 juli 2019, over deze onderwerpen: OCMW

Het Nieuwsblad/Regionaal: Dender,

De prijzen van de Aalsterse OCMW-woonzorgcentra werden op 1 juli geïndexeerd. De bruto prijzen bedragen er maandelijks tussen 1.759,5 en 2.063,4 euro. “Meer dan het Vlaamse gemiddelde”, zegt Sam Van de Putte (SP.A). “Fake news”, reageert Sarah Smeyers (N-VA).

Gemeenteraadslid Sam Van de Putte (SP.A) vindt de dagprijzen van de Aalsterse OCMW-woonzorgcentra De Faluintjes, De Hopperank, Mijlbeke en Sint-Job te hoog. “Na de indexatie zijn de dagprijzen hoger dan het Vlaamse gemiddelde van 1.728 euro per maand”, zegt hij.

Voorzitter van het bijzonder comité voor sociale dienst Sarah Smeyers (N-VA) zegt dat de socialist appelen met peren vergelijkt. “De cijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid 2019 zijn nog niet eens beschikbaar”, zegt Smeyers. “Bovendien houdt hij geen rekening met onze kortingen voor Aalstenaars en de lagere tarieven voor bewoners die een echtpaar zijn.”

Volgens de cijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid uit 2018 bedraagt de gemiddelde ligdagprijs in een Aalsters OCMW-woonzorgcentrum 55,44 euro. Dat minder is dan de gemiddelde rusthuisprijs per dag in Aalst(60,51 euro), Oost-Vlaanderen (55,58 euro) en het Vlaams Gewest (58,21 euro). Het nieuwe OCMW-woonzorgcentrum De Faluintjes zit nog niet in de database. De bruto dagprijs bedraagt hier sinds 1 juli dit jaar 68,78 euro. Om te besluiten of de Aalsterse OCMW-rusthuizen echt duurder zijn dan het Vlaamse gemiddelde, moet gewacht worden tot alle cijfers van dit jaar gekend zijn. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is