“In kwart van gecontroleerde OCMW-dossiers werd fraude gevonden”

Op 23 mei 2019, over deze onderwerpen: OCMW

Het Nieuwsblad +,

Aalst - De controlecel van het Aalsters OCMW vond in 2018 bij een kwart van de verdachte dossiers fraude, maakt voorzitter van het bijzonder comité voor sociale dienst Sarah Smeyers (N-VA) bekend.

Met de verkiezingen in aantocht maakt Sarah Smeyers (N-VA) enkele cijfers over het OCMW bekend. Jaarlijks krijgen zo'n 850 personen in Aalst een leefloon toegekend. Begin 2014 richtte Smeyers een cel op om te controleren als er concrete vermoedens zijn van misbruik of fraude. “In 2018 werden 65 dossiers naar de controlecel gestuurd”, zegt Smeyers. “In achttien gevallen, en dus een op de vier, bleek dat terecht.”

Op het totale aantal dossiers gaat het dus om ongeveer twee procent frauduleuze aanvragen. “De linkse oppositie schreeuwde moord en brand toen ik dit wilde invoeren, maar het werpt duidelijk zijn vruchten af”, zegt Smeyers. “Fraudeurs worden eruit gehaald.”

“Ik ben verbaasd over dit cijfer”, reageert gemeenteraadslid Sam Van de Putte (SP.A). “In 2017 waren er amper twaalf dossiers waarbij de controlecel vaststellingen deed die niet aanvaardbaar waren. Het zou de schepen sieren als ze de cijfers zou voorstellen in een gemeenteraadscommissie in plaats van in het wilde weg te communiceren. Fraude, in welke vorm dan ook, kan voor ons niet. Maar Smeyers zou beter benadrukken hoeveel mensen het OCMW dagelijks helpt.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is