Honderden bezwaren houden bouw van zendmast niet tegen

Op 4 december 2018, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Ruimtelijke ordening

Het Nieuwsblad/Regionaal: Dender,

De teleurstelling is groot bij honderden omwonenden van de Brusselsesteenweg in Aalst. De voorbereidende werken voor de bouw van een gsm-mast zijn er gestart. De stad gaat begin 2019 wel nog in overleg met operator Base.

De omwonenden hadden gehoopt dat Base zou inzien dat een zendmast vlakbij hun huizen erg ongewenst is en vervolgens de plannen zou intrekken, maar het omgekeerde gebeurt: een aannemer is met de voorbereidende werken van de plaatsing gestart. Binnenkort zal er een 25 meter hoge zendmast verrijzen. “We hebben vier jaar gevochten en we hebben verloren”, zegt Karel Thielemans, die de mening van de buurt verwoordt. “Zo'n mast heb ik nog nooit langs een invalsweg van een stad zien staan.” In 2014 sloegen de buurtbewoners voor het eerst alarm over de plannen van Base, de telecomoperator die intussen werd overgenomen door Telenet. Ze dienden honderden bezwaarschriften in bij de stad. Het stadsbestuur volgde de bewoners en gaf negatief advies en ging later ook in beroep. In oktober werd al duidelijk dat de strijd na bijna een half decennium gestreden is, toen de Raad voor Vergunningsbetwistingen de vordering tot vernietiging van de bouwvergunning voor de zendmast naast zich neerlegde. Naar het Hof van Cassatie trekken, was nog mogelijk, maar de buurtbewoners besloten dat niet te doen gezien het oplopende kostenplaatje.

Kolos naast fietspad

“Naast de vrees voor onze gezondheid is er ook het veiligheidsaspect: die mast komt vlak naast een fietspad, met een vangrail rond. Het kan toch niet dat er geen betere plaatsen voor die kolos bestaan?” De stad plant nog overleg met Base. Dat zou begin januari plaatsvinden. “Ik begrijp de bezorgdheid van de bewoners”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Verdoodt (N-VA). “Ik kan de uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen niet tegenspreken, maar ik wil wel meer duidelijkheid over de timing en hoe zij het zien.”

Leen De Smedt ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is