Hiaat in OKAN-regelgeving

Op 10 februari 2023, over deze onderwerpen: Integratie & inburgering, Onderwijs

Honderddertig, zoveel jongeren tussen 12 en 18 jaar, hebben momenteel een plaats in het onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen, kortweg OKAN-klas in Aalst. Het zijn jongeren die maximaal 1 jaar in België verblijven en die niet het Nederlands als thuistaal of moedertaal hebben.

“Het grootste hiaat in de regelgeving is dat jongeren uit het Brusselse, die de laatste jaren afzakken naar Aalst en geen woord Nederlands spreken, geen toegang hebben tot die OKAN-klassen. Die jonge mensen worden niet bereikt  - omdat die vaak langer dan 1 jaar in België wonen - en dat is toch problematisch”, vindt Karim Van Overmeire, schepen van Onderwijs. “Het is jammer dat juist deze jongeren moeilijk te bereiken zijn. Nederlands leren is nochtans de springplank om zich in Aalst te integreren en alle kansen te krijgen in onze stad”; klinkt het bij raadslid Pieter Cassiman. 

Het was Pieter die tijdens de gemeenteraad van januari de schepen een vraag stelde naar de stand van zaken in de OKAN-klassen in Aalst. Cassiman stelde ook de vraag of er wachtlijsten zijn voor die OKAN-klassen in Aalst. In september 2022 bleken er 20 jongeren op de wachtlijst te staan door instroom van o.a. Oekraïners. Begin dit jaar werd de wachtlijst door het inrichten van een extra klas weggewerkt, maar ondertussen zijn er toch opnieuw 5 jongeren op de wachtlijst door gebrek aan voldoende leerkrachten, wist de schepen te vertellen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is