Extra middelen voor Aalsters zwerfkattenbeleid

Op 26 juni 2025, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Tijdens de voorbije gemeenteraad lagen een aantal aanpassingen aan de samenwerkings-overeenkomsten met de lokale dierenartsen en het dierenasiel Sint-Hubertus in kader van het zwerfkattenbeleid voor ter goedkeuring. Daarnaast werd in het premiereglement voor de sterilisatie en castratie van huiskatten de verplichting tot chipping als voorwaarde voor toekenning van een premiebon ingeschreven. Schepen van Dierenwelzijn Caroline De Meerleer (N-VA) wil de zwerfkattenpopulatie onder controle te houden. “En daarvoor is een doorgedreven samenwerking met partners zoals het dierenasiel en de dierenartsen essentieel, maar moeten ook de eigenaars van de huiskatten extra gestimuleerd worden om de wettelijke verplichtingen na te leven,” zegt ze.

 

Structurele aanpak van zwerfkatten

De stad blijft hard inzetten op zwerfkattenbeleid. Een van de speerpunten is het premiereglement voor de sterilisatie en castratie van huiskatten. Inwoners kunnen een premiebon aanvragen bij de stad om nadien te gebruiken bij een van de deelnemende dierenartsen. De premiebon bedraagt 30 euro bij sterilisatie en 15 euro bij castratie. In 2024 werden via dit systeem maar liefst 488 premieaanvragen verwerkt. Maar De Meerleer voegt aan het premiereglement nu een belangrijke voorwaarde toe. “Door baasjes te stimuleren om hun huiskat te laten castreren of steriliseren, verminderen we het aantal ongewenste kittens en dus toekomstige zwerfkatten op ons grondgebied. Een belangrijke aanpassing aan het premiereglement is dat de premiebon enkel geldig is indien de kat ook gechipt is. Het registreren en het chippen van een kat is een wettelijke verplichting, maar blijkt helaas nog te weinig te gebeuren.”

De lokale dierenartsen blijven een belangrijke partner in het kader van het zwerfkattenbeleid. In samenwerking met RATO vzw organiseert de stad regelmatig vangacties, volgens de methode ‘vangen, steriliseren en terugplaatsen’. Dierenartsen behandelen vanaf nu alle gevangen zwerfkatten. Indien ze gezond en domesticeerbaar zijn, worden ze na behandeling naar het dierenasiel gebracht en aangeboden ter adoptie. In 2024 ging het over 83 van de 163 gevangen katten. De Meerleer zorgt zo voor een efficiëntere manier van werken. “De dierenartsen zullen in de toekomst alle zwerfkatten behandelen, ook als ze nadien naar het dierenasiel gaan. Dit vergemakkelijkt de werking voor beide partijen en zorgt voor minder werklast en financiële zorgen bij het dierenasiel.”

 

Verhoogde steun voor dierenasiel Sint-Hubertus

Het dierenasiel Sint-Hubertus is van groot belang binnen het lokale dierenwelzijnsbeleid. Het vangt niet alleen zwervende, verloren gelopen en achtergelaten dieren op, maar biedt ook intensieve zorg en zoekt actief naar adoptiegezinnen voor honden en katten.

Door stijgende kosten voor dierenvoeding, verzorgingsmateriaal, medische zorgen en personeel enerzijds en een toename van het aantal opgevangen kittens en katten anderzijds was een verhoging van de jaarlijkse toelage van de stad broodnodig. Die financiële impuls is essentieel om de wettelijke en decretale taken rond dierenopvang die zij voor de stad uitvoeren, correct te kunnen blijven uitvoeren. “We mogen ongelooflijk dankbaar zijn dat er op ons grondgebied een dierenasiel is. Samen met hen kunnen we het gewenste dierenwelzijnsbeleid realiseren. De medewerkers en vrijwilligers leveren dagelijks fantastisch werk en verdienen voor die inspanningen dan ook extra financiële steun”, benadrukt De Meerleer.

 

Meer info over het dierenwelzijnsbeleid, het zwerfkattenbeleid en de premiebon?

 

Alle info vind je op de website van de stad: https://aalst.be/groen-afval-en-milieu/dieren

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is