Ernstige kanttekeningen bij centraal aanmeldsysteem

Op 4 mei 2023, over deze onderwerpen: Onderwijs

Aalsterse secundaire scholen werken dit schooljaar opnieuw met een digitaal aanmeldsysteem voor wie zich voor het eerste jaar wil inschrijven. Ouders kregen deze week hun ticket met daarin de school waar ze hun kind mogen inschrijven.

Verdedigers van het systeem stellen dat centraal aanmelden zijn degelijkheid bewijst omdat er niet langer hoeft aangeschoven te worden en 92% van de ouders hun eerste voorkeurschool toegewezen kreeg. “Dat lijkt me een erg eenzijdige blik op de werkelijkheid”, vertolkt Pieter Cassiman, gemeenteraadslid, het lokale N-VA-standpunt hierover. “8% van de mensen die centraal aanmeldden hebben nog  geen school toegewezen gekregen of slechts een school van tweede of derde keuze. Dit niet door een gebrek aan initiatief van deze mensen, maar omdat een computersysteem dit zo beslist heeft. De onzekerheid en de frustratie bij deze mensen moet gigantisch zijn.”
 
“Hierover euforische berichten de wereld insturen, is een slag in het gezicht van deze mensen. Dat bewijzen de telefoons van huilende en wanhopige ouders”, gaat raadslid Cassiman verder. “We maakten er met dit stadsbestuur in het verleden geen geheim van dat we dit geen goed systeem vinden. Dat een meerderheid zijn school van eerste keuze krijgt, vind ik niet meer dan normaal. Dat was in het verleden ook zo, maar toen kwam dit door het initiatief dat de mensen zelf namen. Door hoe gedreven ze waren. Dat schakel je met dit systeem uit. Nu wordt er voor de mensen beslist door een computersysteem waarvan jaar na jaar aan de parameters kan gemorreld worden, al naargelang wie er aan de knoppen zit. Dit zet de poort naar social engineering wijd open en ontneemt ouders het recht initiatief te nemen om zich moeite te getroosten om hun kind in hun voorkeurschool in te schrijven.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is