Duiker vecht voor zijn leven na ongeval bij werken in Dender

Op 19 juli 2018, over deze onderwerpen: Veiligheid

Het Nieuwsblad/Regionaal: Dender,

Een duiker die onderwaterwerken uitvoerde in de Dender in Aalst is gisteren levensgevaarlijk gewond geraakt bij een arbeidsongeval. Er viel een betonblok op hem, waardoor hij geen zuurstof meer kreeg. Zijn toestand was gisteravond kritiek.

Drie duikers van een gespecialiseerde firma uit Rijmenam waren gisteren bezig met het verwijderen van materiaal in de Dender in Aalst. Eén van hen is rond de middag, omstreeks 12.45 uur, in kritieke toestand naar het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst gebracht. De man, een veertiger uit Bonheiden, kreeg vermoedelijk een betonblok op zich tijdens de werkzaamheden onder water, waardoor zijn zuurstoftoevoer werd afgesneden. Twee van zijn collega's probeerden hem nog te redden, maar kwamen daarbij zelf in de problemen. De hulpdiensten kwamen snel ter plaatse en konden hen uit het water halen. De twee collega's werden in de zuurstofkamer van het OLV geplaatst om weer op krachten te komen, maar ze verkeren niet in levensgevaar. De eerste duiker werd ter plaatse een halfuur gereanimeerd, nadien is ook hij in allerijl naar het OLV gebracht. Gisteravond verkeerde hij nog altijd in levensgevaar.

De stad Aalst voert sinds 2015 onderwaterwerken uit aan de brug op het kruispunt van de Leo Gheeraerdtslaan en de Brusselsesteenweg.

De damwanden worden er verstevigd en er komt een nieuwe sluis.

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) kwam ter plaatse en reageert aangeslagen: “De medewerkers en baas van het slachtoffer verkeren in shock. Ze zijn een hecht team dat vaak samen aan de slag gaat. Ik had echt te doen met hen, maar was wel ontroerd door de solidariteit die er heerste.”

Er werd een team van experts samengesteld om de omstandigheden van het incident te onderzoeken.

De eigenaar van de firma, wou gisteren niet reageren op de feiten. (lvdb)

lvdb ■

 

Professionele duiker in levensgevaar

Het Laatste Nieuws/Denderstreek,

Een professionele duiker uit Bonheiden werd gisteren rond de middag in levensgevaar afgevoerd naar het ziekenhuis na een zwaar arbeidsongeval. De veertiger was op een werf onder water aan het werk, toen een betonblok op zijn zuurstoftoevoer viel. Collega's die hem ter hulp wilden schieten, kwamen zelf in de problemen.

Het ongeval gebeurde omstreeks 12.45 uur op een werf ter hoogte van het kruispunt van de Leo Gheeraerdtslaan en de Brusselse Steenweg. Daar worden de damwanden verstevigd en een nieuwe sluis geplaatst. Voor die 'klus' werd een beroep gedaan op een gespecialiseerde firma voor onderwaterwerken, die duikers inzet om overbodige spullen uit het water te halen.

Zo'n drie duikers waren bezig met het verwijderen van materiaal, toen één van hen plots een betonblok op zich kreeg. Zijn zuurstoftoevoer werd afgesneden, waardoor hij meteen in de problemen kwam. Zijn collega's kwamen de man nog ter hulp, maar raakten op die manier zelf in moeilijkheden.

De hulpdiensten waren snel ter plaatse en konden twee duikers meteen uit het water halen. Ook de derde duiker - de man die het betonblok op zich gekregen had - kon snel op het droge getrokken worden, maar hij had op dat moment al een hele tijd zonder zuurstof gezeten.

"De hulpdiensten hebben het slachtoffer langer dan een halfuur gereanimeerd", zegt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA), die zelf ook ter plaatse ging. "Eens hij weer een polsslag had, werd hij in allerijl afgevoerd naar het OLV-ziekenhuis in Aalst. Zijn twee collega's werden ook naar het ziekenhuis gebracht, om er in de zuurstofkamer op krachten te komen." Collega's en andere werknemers die op de werf aan de slag waren, zijn bijzonder aangeslagen. "Het is een zeer hecht team dat vaak samenwerkt. Het was dan ook bijzonder moeilijk om hun tranen te bedwingen", aldus D'Haese.

Bang afwachten

Volgens de laatste berichten is de toestand van de duiker nog altijd zeer kritiek. Het wordt de komende uren bang afwachten of er beterschap komt. Een arbeidsauditeur ging ter plaatse voor een onderzoek, maar er zijn geen details bekend over mogelijke bevindingen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is