Carnaval in Aalst

Op 10 februari 2023, over deze onderwerpen: Carnaval

Aalst maakt zich klaar voor een fantastische Carnaval 2023. Reeds voor de 100e keer!

In 1432 al vermeldde een Aalsterse stadsrekening de viering van Carnaval in onze Ajuinenstad. Anno 2023 is Carnaval nog altijd springlevend. Zelfs meer dan ooit tevoren. Vanuit mijn bevoegdheden “Evenementen” en “Veiligheid” zorg ik als jullie burgemeester er voor dat alles in het werk wordt gesteld dat ons legendarisch volksfeest, onze vastelauved, een veilige hoogmis wordt van creativiteit, spot en satire.

De veiligheid wordt gegarandeerd middels een bijzonder nood-en interventieplan, specifiek opgemaakt voor Aalst Carnaval. Een heel uitgekiend draaiboek ligt klaar. Wees gerust. Maar hopelijk hebben we dat niet nodig. Naast ambulanciers, het Rode Kruis, de brandweer, de mensen van het Feestcomité, de vrijwilligers en de verpleegkundigen, staan ook nog eens 842 agenten paraat.

De creativiteit wordt dan weer veilig gesteld door de participanten van de stoet, 71 vaste groepen en reeds 212 ingeschreven losse groepen. Dat kan tellen. Zij geven opnieuw het beste van zichzelf.

Op de afgelopen gemeenteraad beantwoordde ik namens de N-VA fractie heel wat vragen, hetgeen mij meteen in de gelegenheid stelde om de nieuwigheden voor te stellen. De belangrijkste innovatie is wellicht dat de prijsuitreiking voor het eerst op de Grote Markt zal doorgaan, meer bepaald maandagavond 20 februari 2023 om 21:30u. Een absolute primeur! Alles wordt ook live gestreamd naar een bijkomend scherm op het Vredeplein, voor het geval er te veel enthousiaste carnavalisten de Grote Markt zouden bevolken.

Zijn er grenzen aan humor? Spot en satire behoren toe de basiskenmerken van Carnaval. Toch is het soms balanceren op een dunne koord. Maar meegaan in het “woke”-discours? Dat nooit!

Op de laatste gemeenteraad kreeg ik de vraag of er een meldpunt zou worden opgericht voor ongewenste intimiteiten. Het strafrecht geldt onverkort tijdens de drie zotte dagen. Een geweldige Carnaval is een Carnaval zonder geweld. Een wees gerust: daar hebben we echt geen nieuw meldpunt voor nodig. Als er een probleem is, wend u tot de politie. Ze zijn er voor u!

Voor het overige: laat Carnaval, Carnaval zijn. Conform ons DNA. Laat Oilsjt, Oilsjt zijn. Daarvoor hebben we echt geen nieuw meldpunt nodig.

Carnaval is een uniek volksfeest. Laat ons dat nu houden! Ik wens jullie alvast een ongelofelijke en onvergetelijke Carnaval toe. En dat ze dat elders niet zo goed verstaan, trekken we ons even niet aan.

Christoph D’Haese
Burgemeester Stad Aalst

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is