Afspraken rond mondmaskerplicht leerlingen vijfde en zesde leerjaar

Op 29 januari 2021, over deze onderwerpen: Onderwijs, Veiligheid

Verschillende scholengemeenschappen van Aalst hebben afgesproken dat hun leerlingen van het 5de en 6de leerjaar een mondmasker zullen dragen. De verplichting geldt zowel in de klas als op de speelplaats. Voor de turnles geldt een uitzondering: daar moeten de scholen andere veiligheidsmaatregelen in acht nemen.

 

Met de veralgemening van de mondmaskerplicht gaan deze Aalsterse basisscholen iets verder dan het Vlaams Ministerie van Onderwijs dat het mondmasker op dit ogenblik alleen verplicht wanneer een leerling of leraar in isolatie of in quarantaine moet. “Die maatregel lijkt ons in de praktijk voor veel verwarring te zorgen”, stelt schepen van Onderwijs Karim Van Overmeire (N-VA). “De ene dag moet er een mondmasker worden gedragen, dan weer niet, dan weer wel. Het leek ons beter om de maatregel te veralgemenen, zodat er eenvormigheid en duidelijkheid is.”

 

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) toont zich tevreden met de afspraak: “Het stemt mij als burgemeester tevreden dat een dergelijk initiatief in Aalst netoverschrijdend genomen wordt. Men kijkt al te vaak naar de overheid om bepaalde zaken op te leggen, maar in het bestrijden van corona dient iedereen zijn verantwoordelijkheid te nemen. Onze Aalsterse scholen doen dit met verve. Zij hebben hiervoor ook een positief advies vanuit de Veiligheidscel gekregen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat deze afspraak zal bijdragen tot het openhouden van onze scholen.”

Jan Luyten en Jacques Zaman, directeurs bij de respectievelijke scholengroepen Oscar Romero scholen en KABORA, benadrukken de zinvolheid van deze afspraak: “Er waren al verschillende basisscholen die de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar verplichtten of sterk aanbevolen om een mondmasker te dragen. De stap naar duidelijkheid en uniformiteit is dus logisch. De verbreding van de maatregel zorgt ervoor dat er preventief gewerkt wordt om bijkomende besmettingen te vermijden.”

 

“Het openhouden van de scholen is één van de belangrijkste prioriteiten, ook in Aalst. Deze maatregel kan daar zeker toe bijdragen. Het dragen van een mondmasker is een klein ongemak in vergelijking met wat op het spel staat: zorgen dat zo weinig mogelijk kinderen leerachterstand oplopen”, vult Jan Ombelets (scholengemeenschap Iñigo) aan.

 

Ook Karine Van Langenhove (vrij basisonderwijs Denderland) en Mario Hoste (scholengroep 19 GO! Dender) vinden dit een goede afspraak. Ze gaan hun leerlingen hierbij dan ook begeleiden: “De mondmaskers zijn al zodanig ingeburgerd in de maatschappij dat de kinderen/ouders deze maatregelen begrijpen en er ook geen probleem mee hebben om een mondmasker te dragen. De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar worden door de scholen goed voorbereid op het dragen van een mondmasker. Er zal hen uitgelegd worden waarom dit gebeurt en hoe ze hun mondmasker correct kunnen dragen.”

 

De maatregel is een initiatief van verschillende scholengemeenschappen op het grondgebied van de stad Aalst. Er wordt een uitzondering gemaakt voor het buitengewoon onderwijs, gezien het specifieke profiel van die leerlingen. Tegelijk wordt ook in het stedelijk deeltijds kunstonderwijs de mondmaskerplicht veralgemeend. De maatregel gaat in in de week van 1 februari 2021.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is